Dar nu ne-a obligat nimeni sa intram in UE…

Producatorul de automobile Dacia cere imperios interzicerea importului de masini rulate, pentru ca nu-si mai poate vinde propriile masini. Treaba e ciudata, pentru ca, din moment ce am aderat la Uniunea Europeana, ne-am declarat de acord sa-i respectam legile si principiile.
Iar unul dintre principii se refera la libera circulatie a bunurilor si serviciilor. Adica, un produs dintr-o tara membra a UE poate fi comercializat fara restrictii in orice alta tara membra.

Cu alte cuvinte, ne convine, nu ne convine, daca nisipul exploatat din Italia poate fi adus in România la un pret mai mic decit nisipul nostru, noi nu avem voie sa interzicem importul de nisip. Chiar daca in felul acesta falimenteaza producatorii români.

Eu cred ca era bine pentru Dacia anul trecut, cind era in mare voga taxa de prima inmatriculare. Acum insa, cind importurile de masini rulate sint mai lejere, trebuie sa acceptam situatia si sa gasim solutii. La urma urmei, cind a preluat Dacia, reprezentantii Renault au promis o masina de 5.000 de euro. Dar, intre timp, s-au facut ca uita.