UE propune distribuirea de fructe in scoli

    Initiativa ar tebui sa intre in vigoare din anul scolar 2009 – 2010 si presupune oferirea de fructe proaspete fiecarui copil cu varsta intre 6 si 10 ani. Spre deosebire de programul “laptele si cornul” romanesc, in care alimentele sunt aduse de la distante relativ mari, in dauna produselor locale, UE propune: “să se recurgă cu prioritate la produse locale, pentru a se evita transporturi inutile, precum şi poluarea mediului provocată de acestea. Se acordă o prioritate specială fructelor şi legumelor produse în mod ecologic şi la nivel local, dacă acestea sunt disponibile.”

    În Uniunea Europeană există aproximativ 22 milioane de copii supraponderali şi peste 5 milioane sunt obezi, în principal din cauza consumului excesiv de produse cu un înalt grad de grăsimi, zahăr şi sare. Organizaţia Mondial a Sănătăţii (World Health Organisation, WHO) recomandă consumul a cel puţin 400 de grame de fructe şi legume pe zi pentru copiii cu vârsta până la 11 ani.

    Un program de distribuire de fructe şi legume în şcoli la o vârstă mică este importantă deoarece este perioada în care se deprind multe obiceiuri alimentare. Având în vedere că obezitatea tinde să se concentreze în cadrul grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, programul de distribuire de fructe ar avea şi un impact social pozitiv, reducând astfel inegalităţile legate de sănătate.