Ioan T Morar contra Mircea Badea

In incercarea de a-l demola pe Mircea Badea, dl Ioan T Morar utilizeaza niste sofisme emotionante dar fara valoare. Dansul preia o dezvaluire a unui domn scriitor in care se face referire la un fel de stramos al celebrei expresii “traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”.

Intr-o nuvela a unui scriitor maghiar din Romania exista urmatorul fragment:

– Prin urmare există oameni pe Lună?
– Există, şi spre marea mea surpriză chiar unguri, care s-au acomodat bine la marile fluctuaţii de temperatură şi alte caracteristici locale. S-au călit contra frigului şi bineinţeles rezista si la arsita, iar in lipsa aerului – care pe Luna nu exista – inspira din niste pungi in care-si tin aer adus tocmai de aici, de acasa.
– De-a dreptul emotionant! Si in afara de faptul ca sunt unguri, cu ce se ocupa?
– In afara de faptul ca sunt unguri, nu se ocupa cu nimic, pentru ca asta le absoarbe tot timpul

Pornind de aici, Ioat T Morar trage concluzia ca Mircea Badea este un plagiator clar si il acuza ca a inregistrat expresia la OSIM.

Sincer, ambii – Mircea Badea si Ioan T Morar – imi sunt indiferenti. Numai ca, argumentele atat de pe blogul domnului Morar cat si de pe blogul domnului scriitori care a descoperit fragmentul citat, cum ca Badea e plagiator si ar trebui, potrivit legii drepturilor de autor, sa precizeze sursa expresiei, argumentele, deci, sunt emasculate. Ca sa fiu politicos si sa nu spun pe romaneste ca argumentele n-au coaie.

In primul rand, de la expresia din citat pana la cea pe care o spune Badea la fiecare emisiune, e cale lunga. Diferentele sunt clare, chiar daca se aseamana.

In al doilea rand, nici o lege nu obliga pe nimeni sa precizeze sursa unui citat din literatura, asa cum incearca unii sa sustina.

In al treilea rand, e dreptul oricui sa incerce sa inregistreze la OSIM orice expresie. Se pot inregistra si cuvinte, dar numai sub forma de marci vizuale; adica respectivul cuvant este insotit de elemente grafice distinctive.

In al patrulea rand, chiar daca o expresie a fost inregistrata la OSIM, asta nu inseamna ca nu mai poate fi folosita in limba; unii domni scriitori se mirau de tupeul unora de a inregistra expresiile la OSIM. Domnii sa fie linistiti; chiar daca un slogan e inregistrat ca marca, poate fi folosit in romanele lor fara probleme.

In rest, tupeul domnului Badea de a-si inregistra expresia utilizata, tupeu care-i ingretoseaza pe unii, nu e decat expresia libertatii de care beneficiaza orice cetatean; la OSIM se inregistreaza “primul venit, primul servit”, daca domnul scriitor maghiar nu si-a inregistrat expresia, nu e vina domnului Badea ca a facut-o, chiar daca nu stim sigur daca a facut-o sau nu, insa asa ni se precizeaza ca s-ar fi intamplat.

2 COMENTARII

  1. Este similar cu acuzaţia de plagiat de la proMEDIAfest 2007, cînd un premiant a fost pus la zid de către redacţia unui ziar (care a dispărut după scurt timp, dar nu din cauza asta:) că ar fi plagiat o anchetă. În esenţă, de fapt, băcăuanul tratase acelaşi subiect, avînd aceleaşi surse, cu informaţii suplimentare şi într-un alt mod de tratare. Contestatarii nu au depus dovada – textele alăturate – şi s-au mărginit să bage în rahat juriul care, chipurile, ar fi acordat premii preferenţial.
    Ce-are sula cu prefectura?
    Păi are. Că şi la Morar, şi la Romaneţ, baza argumentelor e subiectivă!