Razboiul de o zi si Marea Unire

  0
  18

  Un fapt mai putin cunoscut din 1918 este razboiul purtat timp de numai o zi de Armata Romana. Dupa ce rusii au semnat pace separata cu Germania, Romania s-a vazut nevoita sa inceapa negocieri de pace. Pe 24 aprilie 1918, prin Tratatul de pace, România pierdea Dobrogea, accepta rectificari de frontiera si accepta conventii economice dezavantajoase.

  Dupa citeva luni, in urma victoriilor fortelor Antantei, România decide sa reintre in razboi. Pe 6 noiembrie Guvernul demisioneaza iar noul executiv declara mobilizarea generala. Pe 10 noiembrie, România reintra in razboi, un razboi care se sfirseste a doua zi, prin armistitiul semnat la Compiegne.

  Pe 13 noiembrie, Guvernul maghiar semneaza un armistitiu care lasa sub administratia Budapestei orase ca Satu Mare, Oradea, Beius sau Arad sau regiuni istorice – Crisana si Maramures. In acelasi timp, Banatul intra sub administratie sirbeasca.

  Acesta ar fi motivul pentru care Consiliul National Român decide convocarea unei Adunari Nationale Române la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918.