Cum se calculeaza mandatele de parlamentar la uninominal

Pentru ca exista multe persoane care fac masive confuzii referitoare la atribuirea mandatelor, o sa postez un fragment dintr-un articol scris de mine acum cateva saptamani, in care explic acest lucru:

Dupa ce Biroul electoral Central a stabilit partidele care au depasit pragul electoral la nivel national, la nivelul judetului are loc prima etapa. Biroul electoral de Circumscriptie stabileste coeficientul electoral al judetului. Numarul de voturi valabil exprimate din tot judetul pentru partidele care au depasit pragul electoral se imparte la numarul de mandate de deputat sau senator repartizate judetului (10, respectiv, patru, in cazul Bacaului). Rezultatul reprezinta numarul de voturi necesare pentru cistigarea unui mandat.
Dupa aceasta, numarul de voturi obtinute de fiecare partid se imparte la acest coeficient (se ia doar partea intreaga, fara a se lua in seama ce e dupa virgula) si se obtine numarul de mandate care revin fiecarui partid.

Cum se distribuie mandatele

Presupunem ca in judetul Bacau avem patru partide care trec de pragul electoral. Acestea impreuna obtin 100.000 de voturi. Coeficientul electoral pentru deputati este de 100.000 impartit la 10, adica 10.000; pentru senatori este 100.000 impartit la patru, adica 25.000. Presupunem ca Partidul A a obtinut 41.000 de voturi, Partidul B – 26.000, Partidul C – 18.000 iar Partidul D – 15.000.
Partidul A va avea 41.000 impartit la 10.000 adica 4,1 deputati. Ce este dupa virgula se ignora, deci ramin patru deputati. La fel, 41.000 impartit la 25.000 egal 1,64, ramine un senator.
In continuare, Partidul B va avea doi deputati si un senator, Partidul C – un deputat si nici un senator iar partidul D – la fel. Pina acum se pot atribui opt din cele 10 mandate de deputat si doua din cele patru de senator. Restul, adica doua mandate de deputat si doua mandate de senator se vor atribui la redistribuirea nationala. Biroul Electoral Central va comunica pentru ce partide se vor aloca acele mandate.

Cum se atribuie mandatele

In acest moment se stie cite mandate se vor atribui fiecarui partid, nu si pe ce colegii. Presupunind ca nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea simpla pentru a primi direct mandatul, atribuirea acestora se face listind toti candidatii in ordine descrescatoare a numarului de voturi obtinute. Apoi se ia fiecare candidat, incepind cu primul (care are cele mai multe voturi) si se atribuie mandate astfel incit sa se respecte numarul de mandate obtinute de fiecare partid si sa nu se atribuie mai mult de un mandat in fiecare colegiu.
Adica: primul candidat de pe lista primeste mandatul in colegiul in care a candidat. Daca al doilea candidat ca si numar de voturi este tot in colegiu cu cel care a primit deja mandtul, este sarit. El nu mai conteaza. Se continua astfel pina se epuizeaza toate mandatele pentru fiecare partid.