O comparatie pe trei sisteme de vot

7
16

Acum ca stim rezultatele, o sa-mi permit sa fac o comparatie pe trei modele de vot – pe lista, uninominal ca la presedintii CJ si uninominal in doua tururi. Fireste, doar pentru judetul Bacau.

La votul pe lista, rezultatul ar fi fost acelasi ca la uninominalul de acum. Fireste, putem sti doat numarul de mandate alocat fiecarui partid, nu si persoanele pentru ca nu stim cum ar fi aratat ierarhia pe listele de partid.
Prin urmare, la Camera Deputatilor, PSD ar fi luat 4 mandate, PNL – 3 si PDL – 3. La Senat: PSD – 2, PNL si PDL – cate unul.

La vot uninominal ca la alegerea presedintelui CJ (adica se califica primul din colegiu, indiferent de procent), situatia ar fi fost:
La Camera Deputatilor: PSD 5 (Gh. Antochi, C-tin Avram, Iulian Iancu, Virorel Hrebenciuc si Gabriel Vlase), PDL – 3 (A. Popescu, C. Draganuta si Valerian Vreme) iar PNL – 2 (Ionel Palar si Valerian VremeMihai Banu).
Desigur, in acest sistem s-ar fi pierdut o multime de voturi acordate PNL.

La sistemul de vot uninominal in doua tururi am fi avut urmatoarele confruntari in turul doi:

La Camera Deputatilor:
T. Chiuariu (PNL) – C. Draganuta (PDL)
Adrian Popescu (PDL) – M. Cliveti (PSD)
I. Palar (PNL) – T. Lungu (PDL)
Gh. Antochi (PSD) – N. Olaru (PDL)
M. Banu (PNL) – L Miroseanu (PDL)
V. Vreme (PDL) – E. Berezski (PSD)
C. Avram (PSD+PC) – V. Gherasim (PDL)
G. Vlase (PSD) – D Melinte (PDL)
I. Iancu si V. Hrebenciuc nu aveau nevoie de turul 2

La Senat:
G. Berca (PNL) – V. Nedeff (PDL)
S. Cutas (PSD+PC) – V. Nistor (PDL)
E. Mitrea (PSD) – D. Simovici (PDL)
RC Mardare nu avea nevoie de turul 2

PSD – 7 in turul 2 plus 3 din primul tur (din 14 parlamentari – 10 deputati si 4 senatori)
PDL – 10 in turul 2
PNL – 4 in turul 2.

7 COMENTARII

  1. Si am ajuns la vorba lui Geoana: PSD-ul a salvat PNL-ul. Daca s-ar fi impus varianta uninominala in doua tururi, liberalii ar fi luat la Bacau 2 mandate de deputat si ar fi avut sanse la unul de senator pe colegiul 1. Adica, in varianta cea mai fericita, ar fi pierdut un singur mandat de deputat.

    Insa daca pierzi aici in Bacau un parlamentar, in conditiile in care PNL Bacau ia peste media nationala, e clar ca in alte judete rezultatele ar fi fost mult, mult mai proaste. De la cei 65 de parlamentari in prezent, s-ar fi ajuns la ceva de genul 30-40 (10%). Nu sunt fan PSD, dar e o mitocanie sa te intalnesti cu ei si sa ceri, in continuare, postul de prim-ministru pentru Tariceanu.

  2. Alex, demersul meu e pur statistic; nu avem de unde sa stim cine ar fi catigat in turul doi. Statistica mea poate fi interpretata, prin prisma rezultatelor actuale, si ca PNL ar fi, de exemplu, partidul care si-ar fi maximizat performantele din moment ce, cu patru candidati in turul doi a obtinut trei mandate. Dar asta e iar o chestie trasa de par, pentru ca as compara mere cu pere.

  3. Pt dl. Alexandru Herman, citez din articol: “La Camera Deputatilor: PSD 5 (Gh. Antochi, C-tin Avram, Iulian Iancu, Virorel Hrebenciuc si Gabriel Vlase), PDL – 3 (A. Popescu, C. Draganuta si Valerian Vreme) iar PNL – 2 (Ionel Palar si Valerian Vreme).”
    Observati la finalul citatului va rog. In concluzie eu zic ca totusi cineva a zis ca e de la PNL 🙂