Cum se face un sondaj

sondaj.jpgAcum cateva saptamani, Laura a fost abordata de o gagicuta in Arena Mall. Sa-i puna niste intrebari de pe un chestionar. Daca vine des la Mall, ce magazine viziteaza, daca vine doar sa se uite sau sa si cumpere, in fine, chestii necesare pentru stabilirea unui profil al cumparatorului din Mall.

Dupa minute bune de interogatoriu, vin intrebarile de final: ce venit are, adresa unde locuieste, numarul de telefon si numele exact.

Evident, ca Laura, spre disperarea puicutei, nu a dat nici una din aceste informatii. Ba a mai si intrebat la ce-i trebuie. “Pai ca sa va sune sefa mea sa verifice daca chiar ati vorbit cu noi” – a sunat raspunsul.

In primul rand, teoria spune sa nu ceri date personale intervievatului. Pentru ca risti sa nu ti le dea.
Nume, adresa, venitul exact, numarul de telefon nu se dau niciodata la operatorii de interviu.

In al doilea rand, aceste date sunt date personale si m-as mira ca firma care a realizat chestionarul este inregistrat ca operator de date personale.

In al treilea rand, gasiti o alta modalitate de a verifica acuratetea datelor.

In al patrulea rand sunteti chiar cretini daca cereti astfel de informatii.

In al cincilea rand, daca va prind ca-mi cereti astfel de date va paste un spit in partea dorsala. Asta in eventualitatea ca m-ati putea prosti sa raspund. De obicei zic pas.

5 COMENTARII

  1. Am fost si eu oprit de OPERATOAREA in cauza. Fireste ca nu i-am dat datele pe care mi le-a cerut la final. Doar ca nevasta-mea, mai naiva a dat numarul de telefon. Am primit doua telefoane pentru a mi se cere sa confirm ca intr-adevar am completat chestionarul, cat timp am stat si daca mi s-au cerut datele de la final. I-am spus ca mi-au fost cerute dar nu am vrut sa le dau. M-au salutat repede si au inchis.
    Presupun ca este o firma SPECIALIZATA si stie ce face. Dar in mod normal poti afla datele personale si prin alte modalitati: inscriere la o tombola, realizarea unor carduri pentru clubul clientilor fideli, etc.
    Na-i cu cine ma, n-ai cu cine….

  2. “teoria” nu spune sa nu le ceara, teoria spune ca, in cazul in care le cere si le obtine, e obligat sa nu le faca publice in nici un fel si sa le foloseasca doar cu acordul participantului la sondaj.

    prin urmare, firmele care fac sondaje de opinie au voie sa ceara si numele, adresa (incl. cea de email), nr de tel si venitul exact.

    problema e ca lumea ezita sa le dea, chiar daca firma respectiva se obliga sa asigure confidentialitatea datelor. si atunci, poti sa oferi un premiu sau un incentive pentru participarea la sondaj (caz in care, daca cel care participa vrea premiul, va trebui sa isi dea datele de contact) iar la intrebarea cu venitul, sa oferi respondentului posibilitatea de a alege un bracket de venit.

    no biggie…