Greenpeace si becurile

becuri.jpgActiviştii Greenpeace au protestat astăzi în faţa hipermarketului Mr. Bricolage din cauza nepăsării cu care acesta tratează problema încălzirii globale, refuzând să stopeze comercializarea becurilor cu incandescenţă, în favoarea celor economice, informează un comunicat remis AMOS News (Informaţia.ro).

Eu ii inteleg pe activistii ecologisti cand protesteaza impotriva masacrarii balenelor. Sau impotriva defrisarii junglei amazoniene. Sau contra utilizarii blanurilor in moda.

Ii simpatizez pentru ca protestele de genul asta nu ma ating pe mine la buzunar. Balenele sunt departe, jungla amazoniana, la fel iar blanurile oricum sunt prea scumpe si nu ma intereseaza.

Dar in momentul in care incearca sa-mi bage pe gat becurile “economice” care costa fiecare cam cat zece becuri cu incandescenta, evident ca ma revolt. Sigur ca ma simt uneori si eu ecologist si de la Billa cumpar pungi de hartie si nu de plastic. Dar au acelasi pret.

Daca Greenpeace va fi de acord sa-mi verse diferenta de pret dintre becurile ecologice si cele cu incandescenta, ma declar multumit si ma angajez sa imi pun in toata casa numai becuri de astea.

6 COMENTARII

  1. În timp se merită cele ecologice. Dar evident că românul gândeşte primitiv. Preferă un bec ieftin ce consumă o grămadă, decât unul economic, ce îşi amortizează costurile în timp. E ca şi cu centrala de apartament: costă mai mult decât căldura de la bloc, dar ce bine e când cei fără centrală tremură şi tu stai la căldurică.

  2. Sunt sensibile becurile eco dacă le pui la baie fără să le izolezi de aburi sau dacă ai dulii naşpa. În rest, sunt super. Becul tău a explodat probabil din cauza instalaţiei electrice. Panoul tău sau cel de la bloc, surprizele de la eon sunt de vină. Au trecut câteva luni de când am câteva becuri economice şi n-am probleme. Aş pune bec eco şi pe scara blocului, dar cred că-l fură careva…

  3. Pretul unui bec eco se amortizeaza intr-un an. Consuma de 5 ori mai putina energie (pentru aceeasi cantitate de lumina) si dureaza de 10 ori mai mult decat un bec obisnuit. Normal, ar putea sa tina si 15 ani (becurile eco de “firma”).
    Pe de alta parte, intre 1 si 7 aprilie 2008 IKEA Franta a oferit trei becuri eco contra unui bec cu incandescenta ars. Unora le pasa si iau atitudine. Unora nu, si arunca cu cacat. Fiindca se poate.