Oglinzi paralele

  8
  16

  ambasador-israel1.jpg

  “Cerem ţărilor democratice să susţină Israelul”

  -Oren David, ambasadorul Israelului in Romania.

  copil-ranit.jpg

  An injured Palestinian boy is loaded onto an ambulance by a Red Crescent official at the Rafah border crossing between Egypt and the Gaza Strip December 30, 2008. FOTO: Reuters

  8 COMENTARII

  1. Alex, de ce neaparat 1948? Hai sa spunem 1848. Atunci Israel nu exista. Dar erau arabi.
   Dar hai sa vorbim de 1947 si de rezolutia Natiunilor Unite 181, din 29 noiembrie, rezolutie care prevedea crearea a doua state – unul evreu si unul arab, in Palestina.

   The US State Department Legal Counsel, Ernest Gross, had advised the administration that ‘The Arab and Jewish communities will be legally entitled on May 15, 1948 to proclaim states and organize governments in the areas of Palestine occupied by the respective communities.'[106] The partition plan envisioned a Jewish state in substantially more territory than that which the community either owned or occupied. President Truman recognized the State of Israel within the boundaries outlined in the UN resolution.[107] The Arab League had announced the establishment of a civil administration throughout Palestine on the same day, but the US did not recognize the new Arab state. LINK

  2. In 1948 li s-a oferit un stat palestinian. Atentie, unei populatii care nu se autodefinise pana atunci prin nimic: limba era araba, teritoriul incert. Trebuie sa ne amintim ca in 1919, la Paris, delegatii arabi cerusera formarea unui stat arab de la Damasc si pana la Mecca: Palestina era inca un non-sens. Momentul cand a devenit o definitie politica e foarte bine definit: Marea Britanie isi asuma responsabilitatea de a crea un camin “national” pentru evrei in zona palestiniana. Ca o contrapondere la Israel, palestinienii au primit si ei un stat. De care nu le-a pasat nici cat negru sub unghie.
   Nu voi fi acela care sa ii scot pe evrei nevinovati. Din punct de vedere moral, au niste pete negre imposibil de curatat: terorismul postbelic, crime de razboi, victime inutile. Dar… in Palestina e cam neclara diferenta intre combatanti si non-combatanti. La fel de neclar e halul in care e administrat teritoriul palestinian: Yasser Arafat si Hamas sunt exemple de iresponsabilitate si coruptie. Macar evreii au transformat o parloaga intr-un exemplu de civilizatie vestica. Si, spre deosebire de palestinieni, nu incearca sa extermine tabara adversa, ba chiar e dispusa sa ii ofere locuri de munca.
   Din punctul meu de vedere, nu stiu de ce conflictul dintre cele doua tabere a devenit un subiect asa de controversat. Se bat doua tabere, sa-i lasam sa se bata. De asta nu a rezistat nici acea rezolutie, era facuta pentru a impaca doi combatanti care deja se duelasera si care nu lasasera deloc armele din maini.

  3. Hamas a fost votata democratic de popurul palestinian!!!!dar cand a luptat PENTRU ELIBERAREA PALESTINA din Zounisti Israelien America si Israel au consideratu terrorista…la-sa pe israel sa deschide frontierile si sa numai ataka gaza si vezi ca raketele se opresc!!
   tu daca vin Magiari si iti eau casa si spun ca am fost nui primi in ea ce faci???? spui nu e nimica si pleci in alta tara???
   bullshit!