Statul garanteaza proprietatea?

autostrada.jpg

Acum cativa ani, cand s-a modificat Constitutia, s-a batut mult moneda pe schimbarea unei expresii din Legea Fundamentala: in loc de “Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular”, a aparut “Proprietatea privata este garantata si ocrotita în mod egal de lege, indiferent de titular”.

De ce aceasta introducere? Pentru ca noul Guvern a decis sa modifice prin Ordonanta de Urgenta legislatia referitoare la expropriere. Asta pentru a grabi ritmul de lucru la autostrazile promise in campanie.

Da, intr-adevar, noua legislatie simplifica procedura de expropriere si modul de solutionare a contestatiilor. Simplifica atat de mult incat nici macar nu mai e vorba de expropriere: e confiscare.

Procedura devine in felul urmator: firma care construieste autostrada decide ca are nevoie de un teren. Stabileste care ar fi pretul terenului si trimite banii intr-un cont proprietarului. Dupa ce banii au intrat in cont, gata, terenul nu-i mai apartine proprietarului.

Nu conteaza ca, poate, pretul dat de firma care expropriaza este o catime din valoarea de piata a terenului. Proprietarul n-are decat sa se judece, utilajele ii intra pe proprietate. Ah, stai asa, nu mai este proprietatea lui. Fara hotarare judecatoreasca, fara contract de vanzare, fara nici un alt act decat o hotarare a Consiliului de Administratie al firmei care construieste autostrada.

Vi se pare ca statul GARANTEAZA proprietatea?

„Am facilitat procedura prin care se expertizează terenul – se consemnează banii în cont, urmând ca buldozerul să poată lucra – şi am flexibilizat procedura de soluţionare a contestaţiilor de achiziţie publică în domeniul contractelor care vizează autostrăzile, tocmai pentru a nu pierde luni şi ani în şir cu proceduri greoaie. Procedura contenciosului administrativ a fost cea pentru care am optat, fiind una rapidă, iar instanţele de judecată se pronunţă cu termene foarte concrete” – a declarat Emil Boc.

Si o declaratie mai veche:

“Articolul 44 din Constituţie arată că proprietatea privată este garantată şi ocrotită egal de lege, indiferent de titular. De asemenea, se specifică faptul că sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprieateta publică a unor bunuri”, a explicat Boc.

Politica romaneasca: cand iti vine bine, te dai martirul proprietatii. Cand ai nevoie de exproprieri rapide, gata, s-a terminat cu moftul asta.