Pensionarii au acaparat locurile de munca ale tinerilor?

3
20

Boacana guvernamentala referitoare la obligarea pensionarilor sa aleaga intre salariu si pensie a fost putin cosmetizata, in sensul ca, prin ordin de ministru, profesorii, medicii si actorii au fost scosi de pe lista neagra. Cu toate acestea, legal, un ordin de ministru nu poate modifica o ordonanta, fie ea si de urgenta.

Pentru a mai inmuia putin din efectul negativ al acestei ordonante, galeriile de aplaudaci ai Guvernului – cei care si inainte suflau in talpi PD-L-ului – incearca sa induca impresia, ca, desi pe ansamblu s-a gresit, in realitate s-a procedat corect. De ce? Pentru ca pensionarii ar fi ocupat locurile de munca ale tinerilor si din cauza aceasta tinerii nu si-au mai gasit servicii si au plecat in Spania sau Italia.

O ipoteza cel putin gresita. Pentru ca in principalele sectoare in care au fost chemate sa profeseze cadrele iesite la pensie – invatamint sau sanatate – somajul e aproape inexistent. In invatamint, cel putin, pensionarii intra ultimii la distributia locurilor de munca, dupa ce s-a dat sansa celor aflati in activitate sa ocupe catedrele.

Si mai avem o situatie hilara: cadrele militare date afara din Armata cu ordonanta. La vremea respectiva, statul si-a luat mina de pe ei, i-a scos din activitate, le-a dat salarii compensatorii si i-a invitat sa-si refaca viata. Iar multi s-au reprofilat si s-au recalificat. Si au gasit slujbe pe baza noilor calificari. Unii, chiar la stat. Care stat le cere acum sa renunte la locul de munca sau sa dea inapoi platile compensatorii.

Logica acestui fapt imi scapa. Pentru ca atunci cind au fost disponibilizati, nu li s-a pus niciodata conditia sa nu se mai angajeze la stat. De ce sa nu inapoieze banii si salariatii de la firme plecati in somaj cu plati compensatorii?

3 COMENTARII

  1. Pentru ca ma silesti sa continui 🙂 am sa te intreb daca ai idee, cumva… hm. CAND ANUME A FOST ROMANIA IN RAZBOI ? Acum 5 ani ? Sau 15 ? A, poate acum 20. Sau 40. Nu, si stii bine. Acum 63 de ani s-a terminat ultimul razboi unde am participat. Vrei sa calculam cat a cheltuit statul roman, POPORUL ROMAN, tu, eu, parintii nostri si tot asa, pe arme si armata, in acesti 63 de ani ? Realizezi ca este vorba despre macar o suta de miliarde de dolari la o medie jenanta de 1,6 miliarde in medie pe an, deci cam 0,9% din PIB-ul actual ? Sa fie 10 miliarde si tot ar fi mult, din moment ce nu am avut parte de niciun razboi. De atata vreme, armata romana nu a facut decat sa se pregateasca pentru a intampina un adversar inexistent. Imi spui cumva ca sovieticii nu ne-au atacat din cauza ca le era teama de armata romana ?!!!!!! Sau ca ungurii nu ne-au luat Ardealul din cauza ca stateam noi cu pustile la granita si ii amenintam ?!! Una peste alta, desi Romania nu a avut parte – din fericire – de niciun conflict militar, iata ca astazi, un colonel iesit la pensie la 45 de ani, cu ordonanta, primeste pensie de… cat zici, ai ? Hm, ia sa ne gandim ce pensie ia un om care a produs ceva la viata lui… un inginer proiectant, clasa maxima, iesit la pensie dupa 40 de ani de munca. Ia zi ? Cat ?! Ei, sa nu exageram… numai 15 milioane. Profesori cu pensie de 12 milioane sunt ? Sunt. Muncitori – si astia au produs chestii practice, nu vrajeala… au, multi dintre ei, sub 10 milioane. Ei nu… nu ca bastanul de colonelu’ lu’ peshte… care dupa ce a racnit prin birou ani de zile in permanentul sau razboi personal cu mustele si puricii, acum are o pensie de 1200 de euroi. Una mie doua sute, draga. Plus o compensatie de vreo 12000 de dolarei ca sa iasa la pensie inainte de varsta pensionarii. Halal patrie. Nu ne ataca nimeni, dar platim militarii de parca ar fi luptat in Siberia si ne-ar fi scapat cu pretul sangelui de cine stie ce ocupant. Culmea, acest pensionar poate merge frumos la stat si sa primeasca o functie. De pilda, de consilier militar in ale statului degeaba, cu salariu de inca vreo mie de coco. E corect ?

  2. Ma scuzi, dar chiar acum suntem in razboi, chiar pe doua fronturi. Zi-mi cati colonei de astia sunt in Romania? Compensatia de iesire la pensie nu se pune in discutie; salarii compensatorii au luat si muncitorii nu doar coloneii de care te miri tu. Nu te mai obosi, justificarile de genul asta le-am gasit pe Internet, la comentariile articolelor din ziare.

  3. Conteaza numarul ?!! Conteaza ca exista fenomenul ! Si sunt toti generalii, coloneii, in fine, toata tagma parasutelor apeviste are au taiat frunza la caini cativa ani, au luat grade si dupa aia valea… la pensie, dar inapoi la “munca”, pe niste salarii de te crucesti. Sunt mii, daca nu zeci de mii in toata tara. Daca aveam o indoiala despre acest guvern… acum a disparut, de cand a luat decizia de a-i scoate pe lenesii astia apevisti pe centura.