Republica prezidentiala? Nu, multumesc!

Comisia prezidentiala numita pentru reformarea Constitutiei a iesit din anonimat cu rezultatul pe tava. Care rezultat nu este neasteptat: presedintele României sa primeasca dreptul de a demite Guvernul sau sa dizolve Parlamentul.

In alte conditii, adica daca nu ar fi domnul Basescu presedinte si daca nu ar fi creditat, in continuare, cu sanse majore pentru a cistiga un al doilea mandat, poate ca un regim prezidential mi-ar fi convenit.

Dar, avind in vedere modul in care presedintele Basescu a jucat in ultimii ani pe scena politica, prefer sa zic NU unei astfel de propuneri. Astfel de puteri ar fi prea mari pentru Basescu. Tentatia de a demite Guvernul sau de a dizolva Parlamentul ar fi prea mare ca sa nu se foloseasca de pirghiile puse la dispozitie.

Pentru ca, daca lasam la o parte balastul mediatic referitor la “vointa poporului”, “batalia anticoruptie”, “baronii locali”, “cei 322”, realitatea este ca domnul presedinte s-a luptat mai mult cu dusmanii personali, pe care i-a transformat in “dusmani ai poporului”.

N-as vrea sa fiu dusmanul lui Basescu in momentul in care primeste drepturi sporite…

5 COMENTARII

  1. Totusi trebuie sa recunosti ca pentru moment cele patru puteri în stat romanesc (Justitia, Legslativul, Executivul si Presedentia) se cam calca pe bataturi. Nimeni nu stie exact unde încep si unde se sfarsesc drepturile si îndatoririle fiecaruia.

    Si hai s-o zicem p-aia dreapta, de ex. Sarkozy e mult mai dur decat Base dar despre asta e un foarte bun presedinte care a redat ceva din blazonul Frantei prafuit de Chirac si Mitterand! Din pacate Base e tentat sa foloseasca puterea în interes personal. Si atunci zic si eu NU

  2. @stash: Sarkozy nu cred că “a redat ceva din blazonul Franţei”, dimpotrivă. Neînlocuirea funcţionarilor publici care ies la pensie, reducerea personalului din spitale, şcoli, justiţie au făcut ca francezii să fie nemulţumiţi, pe bună dreptate.
    În ceea ce priveşte republica semi-prezindenţială, nu e chiar rău. Şi ce dacă preşedintele poate demite parlamentul/guvernul? Nu sunt acolo corupţii? Poate aşa îi mai sperie ca să-şi facă treaba, altfel nimeni nu-i împiedică să fure şi să ne prostească. Sincer, ţara asta nu e guvernată, ci e mulsă hoţeşte. În concluzie ideea cu putere mai mare în mâna preşedintelui mi se pare bună.