La judecata pentru YouTube

judecata.jpgSaptamana trecuta o femeie, cu un copchil mic de mana, batea la usile de pe o scara de bloc din Bacau. Care, cum deschidea, cu ochii impaienjeniti de somn, primea aceeasi portie de la persoana respectiva:

“Pe 30 mai anul trecut copilul Dvs. m-a filmat cum parcam masina si a pus filmul pe YouTube. Va anunt ca am vorbit cu avocatul meu si va dau in judecata pentru daune morale”.

Reactiile erau variate. De la “nu avem copii”, pana la “ok, trimite citatia si lasa-ma in pace”.

Ce se intamplase? Femeia, posesoare de SUV de marca si pret peste 40.000 de euro, avea o placere enorma sa chisaleasca spatiul verde. Adica, ea incerca sa parcheze, dar dupa 10-15 minute de inainte-inapoi pe spatiul verde, iarba era facuta una cu pamantul.

Un pustan din blocul de vizavi a filmat-o cu telefonul mobil. Cu comentariile de rigoare.

Filmul a fost urcat pe YouTube. Dupa jumatate de an a fost descoperit de victima care incearca sa dea peste autorul nu atat al filmarii, cat al comentariilor. Ca sa-l dea in judecata, sa-si repare onoarea.

Din punctul meu de vedere exista niste probleme:

– Inregistrarea este foarte proasta. Nu se distinge numarul masinii, nu se distinge fata persoanei. Va fi foarte greu sa demonstreze ca ea era in film si nu altcineva.

– Filmarea s-a facut din casa – spatiu privat – spre afara – loc public. Nu este interzisa filmarea pe locul public.

– Comentariile nu sunt adresate unei persoane nominalizate, ci personei care parca masina si care nu se stie daca este sau nu femeia reclamanta.

– Conform legii, o reclamatie poate fi depusa la maxim trei luni de la publicare.

PS: Filmul a fost sters.