Bucurati-va! Statul va urmareste

3
23

Am mai spus-o si cu alte ocazii, daca vreti sa aflati care sint problemele de care se teme Guvernul, e de ajuns sa faceti un tur al forumurile ziarelor si agentiilor de stiri. Si sa va uitati care sint cele mai comentate articole si care este opinia majoritara. Pentru ca cele mai multe comentarii din care se degaja aprecierea unei initiative guvernamentale sau oprobiul asupra unui personaj din Opozitie apartin grupurilor de “asalt” electronic finantate de Partid.

Cel mai recent exemplu este cel al urmaririi electronice a SMS-urilor, apelurilor telefonice si e-mailurilor. Nu este forum in care cele mai multe comentarii sa nu fie de forma: “cei care spun ca statul ne urmareste sint prosti; sa se teama doar raufacatorii; cine nu are nimic de ascuns sa stea linistit”.

Problema legii 298/2008 a fost lasata mostenire de fostul guvern actualului. Intrarea in vigoare acum a legii poate pune probleme executivului daca nu se iau masuri pentru cosmetizarea imaginii. Si s-a inceput cu forumurile si site-urile ziarelor.

Desigur, scuzele folosite sint aberante; nu doar “raii” trebuie sa se teama ci toata lumea trebuie sa isi puna probleme. Daca folosim aceeasi argumentatie si pentru Securitatea lui Ceausescu nu vad de ce aceasta ar fi facut ceva rau inregistrind convorbirile telefonice, interceptind corespondenta sau urmarind persoanele. In fond, cetatenii care erau corecti si nu aveau nimic de ascuns nu trebuiau sa se nelinisteasca de faptul ca Securitatea le ascultau convorbirile sau le citeau scrisorile. Doar “dusmanii statului” trebuiau sa se teama.

Problema este ca nu stii niciodata cind devii dusman al statului.

3 COMENTARII

  1. OK, dar mai este o intrebare. Cum se incadreaza legea asta in prevederile art.12 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului:
    “Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare in viata sa personala, in familia sa, in domiciliul lui sau in corespondenta sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii impotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.”

  2. Comentariile mele pe marginea acestei legi sau
    „ce mai putem constata“?

    Putem constata ceea ce banuiam cu totii de mult timp si anume ca ne aflam sub o atenta si temeinica „cercetare“ si ca prin aceasta lege s-a realizat doar o anume scoatere la lumina a procedurilor, o oficializare (care ar putea avea si implicatii mai indepartate decat cele imediate, chiar implicatii de ordin economic privind finantarea acestor operatiuni, alocarea unor sume suplimentare de bani si pe fata etc.). Unii inca se mai intreaba: „Dar ce poate fi chiar atat de rau in asta de vreme ce nu avem nimic de ascuns?“ Sa vedem!

    In primul rand este foarte grav faptul ca se porneste de la prezumtia de vinovatie, incalcandu-se esenta democratiei care consta in prezumtia de nevinovatie. O consecinta a acestei incalcari este chiar anularea statului de drept.

    In al doilea rand, legea genereaza si o incalcare inacceptabila a intimitatii. Chiar daca aceste transferuri informationale intre persoane (si includ aici toate tipurile de comunicare verbala si scrisa: e-mailuri, mesaje, convorbiri telefonice etc.) sunt inregistrate in mod automatizat, prin softuri specializate s.a.m.d., nu vom avea niciodata pe deplin garantia onestitatii accesarii si folosirii acestora.

    Saltul de la regimul trecut, dictatorial comunist, la regimul actual, european democrat, devenind astfel doar unul cantitativ: de la ascultarea unora la ascultarea tuturor si nu unul real-calitativ care ar fi inclus eliminarea statului politienesc.

    Ce mai putem constata rasfoind presa de astazi? Ca unii ziaristi ne recomanda metode anti-ascultare (v. Cum putem sa-i pacalim pe “ascultatorii” telefoanelor,
    http://www.ziare.com/Cum putem sa_i pacalim pe ascultatorii telefoanelor-631190.html), asa cum Ceausescu ne recomanda infailibila metoda anti-frig/criogenie: suba!

    Si nu se opresc aici. Ne exemplifica si cum ar trebui sa aplicam aceste metode: intalnindu-ne prin parcuri, inventând câte un cod scris şi un altul vorbit pentru fiecare familie, scară de bloc, grup de oameni, expediind mai des scrisori s.a.m.d.

    Ni se propune un set de masuri „anti-ascultare“ care ne vor face sa ne scalambaim ca toate aratarile pamantului in loc sa ne exprimam firesc si fluent, ne va determina sa vorbim o romana ciuntita s.a., adica ni se recomandă sa devenim o natiune „ocupata“, „controlata“ si „frisonata“, de indivizi frustrati care topaie haotic prin parcuri si prin paduri, care comunica in versiuni stranii ale limbii romane, care vorbesc cifrat de sub dusuri sau de pe sub paturi sau care striga de prin copaci ca Tarzan si alte variatiuni din acestea sinistre care dau masura aneantizarii demnitatii umane.

    Ce nu au inteles acesti ziaristi? Nu au inteles un fapt elementar prin simplitatea lui, si anume ca libertatea unui popor/ca si libertatea unui individ/ nu poate si nu trebuie sub nici o forma sa devina un element negociabil si cu atat mai putin unul al bascaliei generalizate.

    Cum nu au inteles nici faptul ca efectele unei legi structurate pe principii nedemocratice nu pot fi anihilate decat prin singura forma fireasca cu putinta intr-o democratie reala: modificarea sau anularea legii nr. 298 / 2008!

    Sursa: http://romania-mare-trecut-si-viitor.blogspot.com/