Schimbarea de garda

garda.jpgCe s-o mai dam langa – danga, treaba asta cu depolitizarea Prefectilor a fost o pierdere de vreme si o risipa de cerneala. Prefectul trebuie sa fie om politic pentru ca a fost pus sa cirmuiasca peste niste sefi de directii deconcentrate numiti pe criterii politice.

Asta, una la mina. In al doilea rind, crede cineva ca daca omu-si da azi demisia din partid, pentru a prelua functia de Prefect, devine brusc virgin in ale politicii si nu mai raspunde la mobil cind e sunat de fostii colegi?

Prefectul, trebuie, deci, sa fie om politic. Cel putin in contextul politic de la noi. Pentru a fi inlocuiti actualii prefecti cu oamenii noii Puteri, Guvernul a hotarit ieri sa scoata limita de 30 la suta ce bloca numarul de posturi de inspectori guvernamentali. Treaba e clara: actualii prefecti trec pe posturi de inspectori guvernamentali, iar locurile lor sint ocupate de oamenii care trebuie.

Politic sau nu, prefectul nu trebuie sa se priceapa la ceva anume. Mai aiurea e treaba cu sefii directiilor deconcentrate, care, pe undeva, ar trebui sa stie cu ce se ocupa institutia respectiva.

Dar nu o sa vedem filmul asta. In functii o sa fie, iar, parasutati diferiti politicieni ramasi fara “coledzi”, pusi pe fapte mari, cu mintea odihnita, grabiti sa reinventeze apa calda.

Si iarasi nu ar fi o problema, daca parasutatii si-ar vedea de treaba lor: jocurile pe computer, bautul cafelelor si piscatul de fund al secretarelor. Daca ar fi asa, macar esalonul doi din institutie ar fi lasat sa-si faca treaba. Insa se vor trezi din nou, ca acum patru ani, amenintind cu dosare, incurcind borcanele si stresind angajatii doar pentru a simti gustul puterii.