Al cui e Guvernul?

Din cite am inteles din regulile aplicate peste tot dar si la noi, un Guvern este format din oameni politici. Adica, partidele care cistiga alegerile isi desemneaza ministri si secretari de stat din rindul lor pentru a aplica programul electoral.

Ca de aia au cistigat voturile, pe ceea ce au promis in campanie.

Ei, bine, nu-i asa. Presedintele Basescu tocmai ce a anuntat la TVR ca ministrii nu sint ai partidelor, ci ai Guvernului.

“Se lasa impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasa mie uneori, ca ministrii ar fi ai partidelor. Trebuie sa uite acest lucru. (…) Daca vor încerca sa stea calare pe ei cu indicatii de la partid, ce sa faca, voi actiona foarte sever” – a spus el.

Sincer, eu aveam ideea, poate preconceputa, ca inclusiv Guvernul este conditionat politic de sprijinul parlamentar, care depinde, nu-i asa, de numarul de voturi obtinute politic in alegeri. Iar aceleasi alegeri reprezinta un control politic asupra performantelor actului guvernamental.

Iar declaratia comuna semnata de PDL si PSD referitoare la programul de guvernare este tot un act politic ce traseaza directiile de actiune a Guvernului. Ca asa sint regulile: pui un ministru PSD la Protectie Sociala, e clar ca trebuie sa aplice politica PSD in materie, politica asumata de cele doua partide. La fel, pui un ministru PDL la Economie, acesta aplica politica partidului in materie de economie.

Insa, asa cum spunea presedintele, ministrii nu sint ai partidelor, ci ai Guvernului. Iar Guvernul al cui o fi?