Bors de afumatura cu ciuperci

    bors-afumatura-ciuperci.jpg

    Intrerupem programul nostru obisnuit pentru o stire de maxim interes: am facut bors. Un borsa de ala acru, cu afumatura si niste cipuerci, pe care l-as putea boteza “bors de criza” pentru ca se face repede si cu investitii minime.

    Cum se face:

    bors-afumatura-ciuperci-11.jpgIntai treceti si cumparati niste oase garf afumate si o punga de legume congelate pentru ciorba romaneasca. Asa scrie pe punga, asa scriu si eu. Va mai trebuie niste ciuperci albe; sunt destul de ieftine si nu aveti nevoie decat de 5-6 bucati. Mai luati o punga cu bors, niste verdeata si sa aveti sare.

    Intr-o oala se pune carnea la fiert in apa rece. Apa poate sa depaseasca cu doua degete carnea. Dupa ce carnea da in clocot si strangeti spuma, aruncati in apa punga cu legume congelate, la care mai puteti adauga o ceapa si ciupercile. Daca aveti un cartof-doi, nu ezitati, eu n-am avut si mi-a fost lene sa ma duc sa iau.

    Lasati sa fiarba, puneti intr-un ibric borsul si asteptati sa dea in clocot si apoi il adaugati in oala. Puneti niste taietei cu ou si lasati la fiert. Aruncati si niste sare (eu am renuntat la delicat si alte prafuri). Gustati si potriviti gustul; eventual mai adaugati niste apa. La final puneti niste patrunjel si leustean. Gata.

    12 COMENTARII

    1. Alin, ce destept esti, vezi poate te fura NASA. Nu e mancare gatita? Legumele congelate sunt semipreparate? Dupa logica ta si condimentele or fi tot niste semipreparate pentru ca se vand la plic.

      Coae, nu stiu de unde esti, dar la noi, la Moldova ceea ce am facut se cheama bors, pwentru ca e acrit cu bors de ala de care spui tu. Ciorba se acreste cu otet, sare de lamaie sau cu prune crude. Mai citeste si te mai documenteaza.

    2. Nu sunt persoana din **** dar pot fi “omul din liftul tău”, vorba unor clasici. Ca de obicei, arunci vorbe aiurea. În principiu eu îţi explicam că mâncarea congelată îşi pierde din calităţile nutriţionale, vitamine, etc. Eu spun mâncare gătită la cea făcută din legume proaspete, ne-congelate – dacă mă refer la ciorbă/borş. M-ai înţeles?

    3. Daca la acrit cu bors din tarate cu apa puse la fermentat inseamna ca e BORS MOLDOVENESC 100% daca e acrit cu altceva (zeama lamaie etc.) e ciorba iar daca nu e acrit cu nimic e supa! Oricum arata bine iar legumele congelate sunt mai sanatoase iarna deoarece au fost culese din productia de vara apoi congelate dupa ce au ajuns la maturitate d.p.d.v. al nutrientilor, culorii etc. pe cand asa zisele legume proaste cumparate in sezonul rece sunt f. nocive deoarece sunt importate din tari ca turcia (rosii fara gust, gulii, salata verde si alte chestii fara gust total insipide) deci iarna e bine sa consumam pastai congelate si alte legume pentru ca sunt mai sanatoase!