Se pare ca un ziarist de la Informatia Bacaului a fost exmatriculat de la Universitatea Bacau pe motiv ca nu si-a platit taxa de studii. Exmatricularea s-a produs cu o zi inaintec a ziaristul sa publice un articol referitor la niste acuzatii de plagiat sensibil de bine localizate.
Spun “se pare” pentru ca persoana in cauza nu a primit inca nimic oficial, deocamdata. Se asteapta ca acest lucru sa se petreaca in cursul zilei de luni.
Articolul face referire la faptul ca intre o cercetare publicata in 2007 de doi universitari aflati in comisia de etica (adica cei care trebuie sa cerceteze plagiatele) si un studiu realizat de niste universitari germani, articol, publicat in 2000, diferentele sunt minime.
Articolul original poate fi gasit aici in timp ce articolul publicat de universitarii bacauani poate fi gasit aici (de pe serverul Universitatii a fost sters, dar a ramas in cache-ul de la Google ).
Nu este de trecut cu vederea si contextul in care se petrec evenimentele. Contextul este descris intr-un e-mail anonim care circula de cateva zile:
Recent, rectorul […] a intrat in conflict deschis si cu familia […] respectiv el – prof. univ. dr. ing […] si ea-conf. univ. dr.ing. […]
Ca sa-i elemine din viata universitara definitiv, rectorul a ordonat „locotenentilor” sai, respectiv prof. univ. dr. ing. […] si prof. univ. dr. ing. […], sa le caute nod in papura prin intermediul Comisiei de etica unversitara din USB. Dupa oarece cautari, onor Comisia a gasit ceva chestiuni de plagiat in opera stiintifica a celor doi soti. Nu mult, dar suficient ca sa fie folosit ca pretext pentru a propune Biroului de Senat USB sa ii excluda din viata universitara pe cei doi soti.
Insa, pana sa se ia decizia fatala, sotii […]au facut investigatii specifice si au lansat „bomba” pe intranetul USB.
Acuzatia de plagiat este cu atat mai grava cu cat cercetarea publicata de universitarii bacauani (Application of Titanium Dioxide Photocatalysis to Create Self-Cleaning Building Materials – varianta germana, respctiv APPLICATION OF TITANIUM DIOXIDE PHOTOCATALYSIS TO CREATE SELF-CLEANING MATERIALS, varianta bacauana) s-ar fi facut in cadrul unui grant de 50.000 de euro:
Si, de parca asta nu ar fi fost suficient, la final de articol, cei doi [universitari acuzati de plagiat] declara cu emfaza ca acest articol este parte componenta din grandul de cercetare nr. 89 CEEX, incheiat de USB cu Ministerul Educatiei si Cercetarii (un grand pentru care au primit vreo 50.000 euro)
Surprizele nu se termina aici, deoarece:
-pe de o parte, din echipa de „cercetatori” ai grandului 89 CEEX fac parte mai multe persoane, inclusiv rectorul […],
-pe de alta parte, articolul plagiat a servit la promovarea ca profesor universitar a unuia din cei doiSursa: acelasi e-mail anonim
Si, ca bonus, sa vedem bibliografiile celor doua articole:
Articolul nemtesc:
REFERENCES
[1] W. Barthlott, C.Neihuis: „Purity of the sacred lotus, or escape from contamination
in biological surfaces“; Planta 202 (1997) 1
[2] A. Fujishima, K. Hashimoto, T. Watanabe: „TiO2 Photocatalysis: Fundamentals
and Applications“; BKC Tokyo; 1999
[3] A. Fujishima, K. Honda: „Electrochemical Photolysis of Water at a Semiconductor
Electrode“; Nature 238 (1972) 37
[4] D. Bahnemann: „Solare Abwasserentgiftung“; Nachr. Chem. Tech. Lab.
42 (1994) 378
[5] Dirk Bockelmann: „Solare Reinigung verschmutzter Wässer mittels Photokatalyse“;
Cuvillier Verlag; Göttingen 1994
[6] URL: www.hydrotect.com
Articolul romanesc:
REFERENCES
[1] W. Barthlott, C.Neihuis: „Purity of the sacred lotus, or escape from contamination in biological surfaces“; Planta 202 (1997) 1
[2] A. Fujishima, K. Hashimoto, T. Watanabe: „TiO2 Photocatalysis: Fundamentals and Applications“; BKC Tokyo; 1999
[3] A. Fujishima, K. Honda: „Electrochemical Photolysis of Water at a Semiconductor Electrode“; Nature 238 (1972) 37
[4] D. Bahnemann: „Solare Abwasserentgiftung“; Nachr. Chem. Tech. Lab.42 (1994) 378
[5] Dirk Bockelmann: „Solare Reinigung verschmutzter Wässer mittels Photokatalyse“; Cuvillier Verlag; Göttingen 1994
[6]URL:www.hydrotect.com
Hai, daţi-o dracului! Aici s-a ajuns? Adică se fură flota, se fură petrolul , se fură arme din depozitele armatei, se dau hold-up-uri la bănci, se-mpuşcă oameni pe stradă, şi nişte universitari n-au voie să fure şi ei acolo, cîteva capitole pentru o lucrare de 50 de mii de euro? Cîtă nedreptate pe planeta asta!!!
Capatatu’ nu mai e de mult studentul universitatii din bacau
Trist…
Problema e ca baietii astia doi, plagiatorii, cad sub incidenta penalului… asteptam sa vedem ce masuri se vor lua in privinta asta…
Din pacate plagiatul e sport national la noi, atat in randul studentilor cat si in cel al doctoranzilor si profesorilor.