Bumerangul crizei

3
15

mass-media.jpgDespre cum presa si-a sapat singura groapa

Salarii reduse, concedieri si incetarea aparitiei unor ziare. Astfel se cuantifica efectele crizei in mass-media romaneasca. Efecte de care presa nu este straina, ba, chiar as putea zice ca mass-media si-a sapat singura groapa.

Criza economica nu a lovit inca Romania. Desi se intra in concediu fortat, intreprinderi de renume isi opresc temporar productia iar creditele si industria auto sunt blocate, toate acestea nu sunt efecte ale crizei economice, ci doar ale crizei de incredere.

E vorba de panica propagata prin mass-media, care s-au grabit sa-si surprinda cititorii si telespectatorii cu stirile-bomba ale crizei. Cifre umflate, cazuri izolate prezentate drept trenduri, comentarii care mai (im)pertinente, aglomerare de stiri negative.

A fost de ajuns pentru a se crea impresia de criza economica.

Panica lansata si alimentata zi de zi a contribuit la declinul unui sector care se bazeaza pe incredere: cel bancar. A urmat tavalugul: piata imobiliara si piata auto. Acestea au cazut antrenand dupa ele piata advertising-ului care a dus, in cele din urma, la declinul mass-media.

Fara publicitate nu poti supravietui. Mai ales daca esti ziar sau televiziune. Banii s-au imputinat asa ca s-au taiat din costuri. Adica s-au dat afara salariati, s-au scazut lefuri.

Nu neg faptul ca spargerea balonului imobiliar precum si alte cauze au generat situatia; panica a avut si inca mai are o inluenta destul de mare pentru situatia in care ne aflam: adica, acei reporteri care au umflat realitatea pentru a prezenta criza cat mai “vandabil” au sfarsit, in cele din urma, sa fie ei insusi afectati de propriile fonfleuri.

3 COMENTARII

  1. Aici te contrazic prietene! Suntem nu in criza, ci suntem varza! Nu e nici un fel de panica aiurea, e pe bune! Ti-o spun si stiu perfect ce vorbesc. La noi economia a mers bine cata vreme au fost usor de obtinut imprumuturile pentru desfasurarea activitatii pentru persoane juridice si imprumuturile de nevoi personale pentru persoane fizice. Cand au cazut in “melancolie” bancile de afara si nu au mai dat cu banii in noi, a inceput nenorocirea… Nu mai vorbi asa ca n-o dai bine. Sincer!

  2. Stai asa, nu te grabi, ca spunem acelasi lucru. Voiam doar sa subliniez ca la noi, deocamdata, nu criza economica provoaca probleme, ci criza de incredere (si aici intra si sistemul bancar). Inca nu am atins cele mai negre vremuri ale crizei, cele generate de probleme exclusiv economice, ci abia suntem la suprafata, bajbaind prin haosul provocat de panica investitorilor ce a dus la evaporarea capitalului speculativ.