Arbitrariul ca si criteriu

arbitrariu.jpgDe la Corpul de Control al Guvernului au fost zburate vreo 60 de persoane pe motiv ca premierul nu are incredere in ele. Trecem peste faza ca au fost concediate si doua tipe aflate una in postnatal si una foarte aproape de nastere (lucru destul de ilegal) si ajungem la criteriul legiferat prin Ordonanta de Guvern: increderea primului ministru.

Astfel, conform unei OUG publicate in Monitorul Oficial din 11 februarie, functionarii pot fi angajati “numai pe baza încrederii acordate de premier şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate”.

Angajament de loialitate? In plus, daca un functionar pierde increderea premierului, i se desface automat contractul de munca.

Nu stiu cum vi se pare, dar mie aceste clauze imi par incredibil de arbitrare, ca sa nu mai spun discriminatorii. Pe de o parte, nu mai conteaza decisiv competenta ca si criteriu, ci loialitatea (adica, tradus in romaneste, modul cum cineva face ciocul mic si se gudura pe langa sef asteptand sa-i satisfaca poftele) si increderea de care se bucura cineva.

Pe de alta parte, increderea nu poate fi cuantificata, nu poate fi stabilit un criteriu dupa care sa se masoare cad de incredere este o persoana; totul depinde de bunavointa si de dispozitia de moment a premierului.

Mie, unul, mi se pare absurd. Pentru ca valoarea unui individ nu mai conteaza intr-un organism guvernamental. Ci modul in care se slugareste pe langa sefi.

Fara sa fiu expert in drept, mi se pare ca aceste dispozitii incalca fundamental niste legi in vigoare. Cele referitoare la discriminare si cele referitoare la dreptul muncii.

Si mai cred ca si Partidul si-a dat seama de treaba asta. Iar ieri, cand s-a facut anuntul, gherilele IT au avut ceva de munca pe forumuri.

Sunt surprins, insa, de lipsa de reactie a asa-zisei societatii civile. NOT!