Un fals scandal: cel al drepturilor de autor pentru invatamant

  Pentru cei care au preluat informatiile din Gardianul referitoare la “criza” manualelor scolare din cauza drepturilor de autor, am o informatie-bomba: faaaaas.

  Tudor Arghezi va fi scos din manualele de romana, chiar daca opera acestuia este obiect de studiu in programele de specialitate. Pretentiile financiare ale Mitzurei Arghezi, fata poetului, sunt apreciate de catre editorii de carte scolara ca fiind inacceptabile. Si urmasii lui Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga si George Calinescu solicita drepturi banesti considerabile pentru fiecare paragraf reprodus in manuale si in culegerile de texte literare.

  SURSE: Gardianul; RealitateaTV

  Si mai am o veste: Puteti sa-l scoateti pe Goga din lista. Drepturile sale de autor tocmai au expirat anul trecut, el fiind decedat in 1938 iar drepturile patrimoniale asupra operei expira dupa 70 de ani de la moartea autorului.

  In rest, legea da voie la preluare in scop educativ, in limite stabilite numai de bunul simt.

  CAPITOLUL VI
  Limitele exercitarii dreptului de autor
  Art. 33.
  (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele: […]

  c) utilizarea de articole izolate sau de scurte extrase din opere in publicatii, in emisiuni de radio sau de televiziune ori in inregistrari sonore sau audiovizuale, destinate exclusiv invatamantului, precum si reproducerea pentru invatamant, in cadrul institutiilor publice de invatamant sau de ocrotire sociala, de articole izolate sau de scurte extrase din opere, in masura justificata de scopul urmarit;

  1 COMENTARIU