Nu tot ce e pe net este gratis

  26
  24

  furt-1.jpg

  Stiti cum se spune: este pe net, deci este gratis. Ei, bine, nu este asa. Pentru ca te poti frige. Cum au patit-o colegii nostri de breasla, de la un trust autoproclamat “liderul presei bacauane, care au ilustrat un text din editia de azi cu o fotografie luata de pe Internet.

  Numai ca, surpriza, fotografia a fost realizata de fotoreporterul Ziarului de Bacau, in urma cu aproape doi ani. Ulterior, dreptul de utilizare al fotografiei a fost dat de fotoreporter si agentiei de presa Mediafax, care a vindut dreptul de utilizare cotidianului Gindul, care a publicat poza si pe pagina sa electronica.

  Din motive care ne scapa, colegii nostri de la Desteptarea au luat poza de pe site-ul ziarului Gindul si au publicat-o in ziar. Fara sa se intrebe daca nu cumva poza are un stapin sau chiar doi, ca in cazul de fata. Pentru ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, dreptul de autor il are fotoreporterul Ziarului de Bacau iar agentia Mediafax are dreptul de a vinde fotografia, urmind ca o parte din bani sa-i vireze autorului.

  Am discutat cu redactorul-sef de la Desteptarea. Prima data ne-a trimis la plimbare spunind ca poza e de pe net si ce e pe net e gratis. A doua oara a spus ca ziarul are contract cu Mediafax si a luat poza de la agentie. Numai ca, agentia ne-a informat ca singurii care au cumparat fotografia au fost cei de la Gindul.

  Singura noastra consolare, in acest caz clar de furt intelectual, este ca sintem atit de buni incit nici concurenta nu are incotro si trebuie sa foloseasca tot pozele noastre!

  26 COMENTARII

  1. Sunteti instabili psihic….Cui ii pasa de o fotografie aiurea…Important e sa o vezi…Sunteti niste adevarati ,,profesionisti” pe bune…Gasiti draga Niste lucruri mai bune decat Bomba Atomica care va veni la sfarsitul lumii, Si nici nu va lovi bacaul(cui ii pasa de bacau?! Sa lovesca Bucurestiul Frate…)/ Si decat ce piese ,,amoroase” se joaca la teatru, Nu sunteti cronicari profesionisti….Sau ce poze si de unde se fura??? SI DACA MERGETI PREA MULT PE ,,CONTRASENS” O SA FACETI UN ACCIDENT CU VICTIME!!! pe bune….va multumesc =] Peace!

  2. Draga “si eu pe aici”, sa zicem ca lucrezi undeva si in ziua de leafa te trezesti ca vine unu’ si ia banii care ti s-ar fi cuvenit tie si pentru care ai muncit. Tu te revolti si ceri socoteala iar ala iti spune: “Ce-ti pasa de bani, important e ca ti-ai facut treaba”…

   Ce zici? Ai fi de acord?

  3. Pentru “si eu pe aici”: fotografia a fost facuta acum doi ani intr-o cu totul alta locatie decat cea la care se refera articolul. Poza a fost facuta intr-o frizerie din Podu-Turcului, cam pe la miezul noptii, iar cei din imagine sunt sinistrati refugiati acolo fiindca aveau casele inundate, lumina fiind intrerupta din aceasta cauza, asa cum scrie si in caption-ul ce insoteste poza la Mediafax. Chiar si-asa, din cate stiu, ziarul cu pricina are fotoreporter, si inca unul foarte bun, care in mod sigur ar fi stiut sa ilustreze un asemenea material. Pacat ca nimeni nu-l asculta pe-acolo.

  4. Am inteles ca spui ce crezi, dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu tine sau ca ai dreptate!
   Si despre ce altceva discuti tu ca se pare ca numai tu stii?
   Din cate observ eu, marea majoritate a comentariilor contin aceleasi pareri ca al meu!
   Succes in munca si sa fii platit asa cum a fost platit si autorul fotografiei in discutie pentru aceasta aparitie!