Organu’

Faptele: o tiganca traversa strada, tragand dupa ea un carucior pe care era un pat. Patul cade in mijlocul strazii si blocheaza circulatia, inclusiv vreo doua TIR-uri. Femeia e plapanda, nu are putere sa traga patul din drum, asa ca masinile claxoneaza si ocolesc.

La 100 de metri mai incolo, organu’ e in masina. Iese sa vada ce se intampla, insa intra inapoi repede. Nu e treaba lui sa intervina.

Un mosulet isi aduce aminte ca e pensionar si trebuie sa educe tanara generatie. Si-l apostrofeaza pe cel care filmeaza cu telefonul, de ce nu o ajuta pe femeie. Desi, ca sa fim corecti, si pensionarul putea intinde o mana de ajutor, mai ales ca era aproape si se cam plictisise de atata privit.

Dar tare ii mai placea sa se auda dand sfaturi.

11 COMENTARII

 1. Asta-i necazu’ cand ai blog, iti trebuie subiecte. Mai ales daca ai un blog in care infierezi decadenta sociala. Un politist statea in masina la 200 de m de o femeie cu un pat. Un individ un pic isteric(dupa cum s-a pus in gura cu cetateanul comentator) filmeaza de zor femeia cu patul de la cinci metri apoi alearga la politistul cu masina, prinde un cadru bun si fuga inapoi la femeia cu patul(in total trei minute). Dupa care, ca un martor credibil in procesul comitetului de bloc contra sefului de scara prezinta “faptele”. Nu a avut nicio intentie sa o ajute pe doamna sa-si ia patul, nu a avut nicio intentie sa alerteze politistul sau sa-i sugereze ca daca se plictiseste asteptand autobuzul in statie si in masina ar putea cara un pat, nu el si-a facut subiect pentru blog. Deci amice, normal era daca doreai o poza, filmulet ceva, sa faci unul scurt asa de 5 secunde, apoi hopa matale cu muschii incordati puneai mana pe patut si-l luai din mijlocului drumului ca sa treaca tirul nestingherit sa-ti duca chipsurile la selgros.
  Asta ca sa fim corecti cum sugereaza autorul.

 2. In primul rand nu am filmat eu; probabil nu am explicat prea bine asta. Cat depre daca un reporter trebuie sa intervina sau nu cand vede ceva, problema inca nu a fost rezolvata. Sa ne imaginam ca un cameraman filmeaza un incendiu si o multime de oameni curiosi sta si casca gura la foc. In acest caz, ce faci, condamni cameramanul ca nu a intervenit? Dar ceilalti oameni? In cazul de mai sus, politistul ar fi trebuit sa iasa din masina si sa dirijeze circulatia pana la deblocarea strazii. Cetateanul in varsta, care era mai apropae de problema putea interveni. Mai sunt cateva persoane care au trecut nepasatoare.
  Acum cateva zile s-a difuzat o inregistrate video din Kenya, cu niste oameni arsi de vii, acuzati de consateni de vrajitorie. Am vazut discutii in care cameramanul era condamnat ca nu a intervenit. Intrebare: trebuia sa intervina si, eventual, sa impartaseasca soarta celor arsi, sau sa continue sa filmeze, caz in care a putut impartasi grozavia lumii intregi, si, eventual, sa furnizeze probe procurorilor care ancheteaza cazul?
  Inainte de a judeca un reporter (chiar si in acest caz, cand reporterul este un simplu cetatean dotat cu un telefon cu camera video), ar trebui sa ne intrebam de ce ceilalti trecatori nu au intervenit.

 3. Nu e blog pe care sa intru si sa nu observ cat de “critici buni” suntem (noi romanii). Cu totii cunoastem regulile bunului simt. Cu totii observam cand nu sunt aplicate DE ALTII. Si cu totii abuzam de zicerea “persoanele de fata se exclud”.

  In cazul de fata, persoana care filma NU era reporter. Si-poi, chiar de-ar fi fost… ce mare subiect de neratat era asta, incat sa lase femeia sa se chinuie singura?!

 4. @Razvan: Adevarat; nici macar cel ce-a filmat. Dar deh, probabil nu-i o persoana religioasa. Altfel ar fi auzi de “Cel ce n-a pacatuit niciodata sa sa arunce primul…”

  Ce ziceti de scenariul in care “reporterul” mergea la politist si-l ruga politicos sa-l ajute sa mute patul din strada?! SF, asa-i?

 5. “Inainte de a judeca un reporter (chiar si in acest caz, cand reporterul este un simplu cetatean dotat cu un telefon cu camera video), ar trebui sa ne intrebam de ce ceilalti trecatori nu au intervenit.”

  Asta este sinteza lipsei de spirit civic. Inainte de a ajuta o persoana trebuie sa ne intrebam de ce ceilalti nu o ajuta. E de la sine inteles ca daca toti aplicam regula asta, nimeni nu va face nimic.