Sa urmarim videoclipul de mai jos. Este facut clar, din perspectiva chineza, insa asta nu inseamna ca este lipsit de argumente. Este vorba de modul de prezentare a problemei Tibet-ului. Cu poze folosite “gresit”, cu poze decupate, cu poze interpretate invers. Pentru ca o poza face cat 1000 de cuvinte, nu?!
Cine nu a vazut “Sapte ani in Tibet”? Cine nu a auzit de Dalai Lama? De mesajul sau pacifist? Cine nu a plans pe umarul poporului tibetan oprimat si cine nu stie de oprimatorii chinezi?
Ei, bine, adevarul, ca de fiecare data e undeva la mijloc.
Vizionati acest videoclip.
Cee ce vedeti in filmul de mai sus este o secventa oarecum definitorie: tibetanii “puri” nu accepta alte minoritati. Motociclistul era “han” adica chinez. Putea fi si Hui – musulman, ar fi patit la fel.
Numai ca intoleranta tibetanilor nu se vede la CNN. Sau la alta televiziune a “lumii libere”. Mai scapa din cand in cand cate un articol in presa.
Pentru ca versiunea oficiala pe care trebuie sa o cunoastem este cea a tibetanilor oprimati de chinezi. Chinez=rau, tibetan=bun. Iar Dalai Lama intra in ecuatie ca fiind de partea binelui. Oare?
In 1950, China comunista a semnat un acord cu Dalai Lama. China se angaja sa-i lase pe tibetani sa-si practice religia si sa nu se amestece in traditii. In plus, Dalai Lama isi pastra autoritatea.
Acordul nu dureaza mult pentru ca Dalai Lama, sprijinit de americani, declanseaza insurectia armata. Care este infranta in 1959, an in care Dalai Lama se refugiaza in India.
Un soc! Astfel ar putea fi catalogata declaratia de presa din 1998 a liderului religios tibetan, Dalai Lama. Acesta a recunoscut, la scurta vreme dupa prezentarea de catre CIA a unor documente partial declasificate, ca a primit fonduri din partea agentiei americane pentru a sustine o lupta de gherila impotriva autoritatilor chineze din Tibet. Documentele privind operatiunile CIA in Tibet au fost facute publice pe site-ul oficial al Departamentul de Stat American, iar informatiile prezentate de guvernul american spun chiar mai mult decat a lasat sa se inteleaga liderul tibetan. SURSA