Universitatea din Bacau este cotata cu o stea intr-un clasament intocmit de Coalitia pentru Universitati Curate*).
Sa vedem ce spune raportul final despre Universitatea Bacau:
Universitatea: Universitatea din Bacău* (UB) Punctaj: 1 stea
Puncte tari
• Conducere dinamică, capabilă să comunice atât cu studenţii cât şi cu colegii cadre didactice; dornică să corecteze neajunsurile constatate.
• Atitudinea deschisă faţă de problemele studenţilor.
Puncte slabe
• Toleranţă crescută faţă de nepotism.
• Problema plagiatului în rândul cadrelor didactice nu a primit un răspuns ferm din partea conducerii universităţii.
Transparenţă şi corectitudine administrativă
Informaţiile publice solicitate în baza legii 544/2001 au fost trimise abia după 3 cereri, ignorându-se termenele prevăzute de lege. Declaraţiile de avere şi cele de interese sunt disponibile pe site, fără însă a fi actualizate toate, şi într-o rubrică unde sunt foarte greu accesibile.
Comunicarea online cu studenţii este limitată, nu există acces electronic la note, formulare online pentru cereri etc.
Corectitudine academică
Universitatea are un Cod de etică, dar în practică deşi există cazuri notorii de plagiat măsurile luate sunt pur formale. Nu există o politică pro-activă de identificare a posibilelor acte de plagiat.
Nu există şcoală doctorală, dar există programe de doctorat. Activitatea ştiinţifică este una la un nivel sub medie, comparativ cu alte facultăţi din ţară. Numărul de lucrări ştiinţifice publicate în reviste academice recunoscute internaţional este scăzut.
S-a constatat în orarul afişat alocarea aceleeaşi săli de curs şi seminar unor ani de studii diferiţi, cu discipline diferite, cadre didactice diferite în acelaşi interval de timp, ceea ce
ridică semne de întrebare privind capacitatea administrativă dar şi privind participarea la cursuri.
Comisiile şi procedurile de contestaţie există.
Calitatea guvernanţei
În universitate există persoane înrudite aflate în funcţii de conducere şi subordonare. Website-ul include anunţuri privind posturile vacante, dar informaţiile pe care le-am
obţinut privind procesul de selecţie sunt foarte limitate.
De asemenea, acordarea gradaţiilor de merit se face opac, lista acestora nefiind publică, nici la cerere.
Reprezentarea studenţilor în structurile de conducere este pur formală, iar alegerea acestora puţin transparentă încât majoritatea studenţilor nu îşi cunosc reprezentanţii.
Management financiar
Din datele disponibile nu au fost depistate cazuri de realizare a unor cheltuieli discreţionare defectuoase.
Transparenţa utilizării fondurilor este redusă, existândsuspiciuni legate de capacitatea de cheltuire a fondurilor.
Pagina web nu conţine date clare privind taxele universitare.
RECOMANDĂRI
Desemnarea în mod clar a unei persoane care să răspundă de Informarea Publică în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel se poate obţine o mai mare transparenţă şi
un acces mai facil la informaţiile de interes public. De asemenea, pagina de internet trebuie completată cu informaţii de interest atât pentru viitorii cât şi pentru actualii studenţii.
Recomandăm o implicare reală în combaterea fenomenului de plagiat prin proceduri bine stabilite şi care să poată funcţiona în mod real. De asemenea, trebuie soluţionată ferm problema plagiatului în rândul cadrelor didactice. Este dificil să ceri studenţilor un nivel de integritate mai ridicat decât al profesorilor. Un pas ulterior îl reprezintă dezvoltarea unei politici pro-active
de identificare şi descurajare a plagiatului în rândul studenţilor.
Realizarea şi respectarea unor proceduri pentru diminuarea fenomenul de nepotism ar putea contribui de asemenea la o îmbunătăţire a calităţii guvernanţei în universitate. O activitate mai convingătoare a Comisiei de Etică ar putea contribui la o mai bună prevenire şi sancţionare a fenomenelor de nepotism şi plagiat.
Promovarea unui mod simplu şi clar de informare asupra diverselor situaţii financiare, alocarea unui spaţiu de comunicare a informaţiilor financiare de interes comun cu respectarea legii 544/2001.
*În cadrul acestei universităţi, facultatea selectată aleatoriu a fost Facultatea de Litere
Topul integrităţii alcătuit de Coaliţia pentru Univesităţi Curate, arată că situaţia este descurajatoare; nicio universitate nu a reuşit să obţină punctajul maxim acordat, adică 80 de puncte, concretizat în 5 stele şi doar 3 universităţi au obţinut 4 stele.
În schimb, 6 universităţi au obţinut 0 stele, ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotismului, a clanurilor de familie, a avansărilor nebazate pe merit. Acestea sunt universităţi în care nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze!
Da, ati ghicit, Coalitia pentru Universitati Curate are legatura cu Romania Curata si cu listele negre distractive din punctul meu de vedere intocmite cu candidatii care nu faceau parte din PDL.
Ce mi se pare extrem de interesant este ca Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, una din citadelele nepotismului universitar despre care Ziarul de Iasi a scris foiletoane intregi, apare ca fiind una din cele mai curate. E chiar pe locul trei dupa Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures si Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca.
Desigur, Alina Mungiu Pippidi si-a luat doctoratul in Psihologie Sociala la Universitatea din Iasi, unde rector este “colegul” Dumitru Oprea.
*) Coaliţia pentru Universităţi Curate este formată din:
• Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România
• Asociaţia Ad Astra
• Asociaţia FAR
• Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare EduCer din România
• Centrul Euroregional pentru Democraţie
• Centrul pentru Jurnalism Independent
• Colegiul Noua Europă
• Federaţia Naţionala Sindicală Alma Mater
• Grupul pentru Dialog Social
• Grupul pentru Reformă Universitară
• Societatea Academică din România
• Societatea Română de Ştiinţe Politice
• Solidaritatea Universitară