Ce treaba are societatea cu sexualitatea cetatenilor?

do-not.jpgMulta vreme societatea a simtit nevoie sa reglementeze prea in amanunt viata cetatenilor. Statul si clerul au dus, uneori, reglementarile pana la modul de gandire si la viata sexuala a oamenilor. Cel putin la modul declarativ, intentia parea buna: reglementam conduita morala a societatii pentru ca asa consideram ca membrii ei vor fi mai buni si/sau vor accede in Rai.

Care au fost rezultatele acestor reglementari duse la extrem se stiu: razboaie religioase, condamnari pe motive de “gandire gresita” sau de comportament sexual necorespunzator. Germania nazista interna nu doar homosexualii in lagare ci si barbatii/femeile care aveau relatii sexuale “interzise” cu nearieni. In statele comuniste sau musulmane, homosexualitatea era si este pedepsita prin lege.

Romania se pregateste sa dezincrimineze incestul, dupa ce, cu ceva vreme inainte, a dezincriminat homosexualitatea. Este vorba despre incestul in care persoanele au varsta legala pentru o relatie sexuala consimtita. O parte a societatii – clerul si organizatii non-guvernamentale care orbiteaza in jurul bisericilor plus alte ONG-uri – se pronunta pentru pedepsirea in continuare a celor care practica sexul incestuos.

Standarde de moralitate diferite

Or, dupa parerea mea, daca tot am dezincriminat homosexualitatea – care potrivit preceptelor religioase este condamnabila – de ce sa pastram pedeapsa pentru incest? De ce societatea trebuie sa reglementeze ceea ce face cetateanul in pat?

Nu sunt partizan al incestului, cum nu sunt nici partizan al homosexualitatii. Dar asta nu inseamna ca ma prefac ca aceste practici nu exista. Faraonii egipteni isi casatoreau copiii intre ei. Era legal si moral dupa standardele lor. In antichitate homosexualitatea era considerata o practica normala si legala.

O parte a religiilor “mai noi”, bazate pe curente filosofice care circulau si in antichitate, au decis, insa, ca aceste practici sunt imorale. Discutia poate continua cu argumente si de o parte si de alta, insa consider ca societatea nu are nici un drept sa se amestece in aceasta privinta, atata vreme cat persoanele respective au varsta “legala” pentru o relatie sexuala consimtita.

Si aici mai intervine o problema:

Care este varsta legala?

Pentru ca Romania se pregateste sa coboare acest prag la 13 ani. O parte a societatii a inceput sa se manifeste impotriva acestei coborari a pragului legal, numind aceasta intentie “legalizarea pedofiliei”.

Parerea mea este ca asistam la o contradictie de termeni: pedofilia se determina in raport cu o varsta legala; ori din moment ce avem o varsta legala, mai mica decat cea care era pana acum, nu mai este pedofilie.

Si, pana la urma, coborarea acestui prag este doar o recunoastere a unui fenomen social: in Romania varsta primului contact sexual a tot scazut. Liceeanii si chiar cei din clasele 7-8 de la scolile generale au relatii sexuale. Ce facem, ii bagam la inchisoare pentru pedofilie pe baietii de 13-14 ani?

Societatea trebuie sa inteleaga faptul ca nu poate reglementa chiar totul. Clerul ar trebui sa inteleaga ca nu poate incorseta gandirea, ca nu poate dicta ce e corect si ceea ce nu e corect in toate privintele. Ca folosirea prezervativului este de preferat unei infectari cu HIV sau unei sarcini nedorite. Ca exista mult mai multe pozitii sexuale decat clasica pozitie a misionarului acceptata de Biserica.

Societatea trebuie sa inteleaga ca indivizii au drepturi individuale care nu pot fi negate de ansamblul societatii.

Nu exista bine facut cu forta.

2 COMENTARII

  1. Dacă în privinţa homosexualităţii vă înţeleg, dar cu privire la incest, sînt total nedumerit.

    Înţeleg să sînteţi un spirit ştiinţific. Or, ştiinţa numită genetică a demonstrat că incestul este periculos din punct de vedere biologic, deoarece duce la degenerare genetică.

    Iar psihologia ne învaţă de asemenea că ai probleme serioase dacă vrei să te culci cu sora ta/fratele tău biologic şi/sau unul dintre părinţi.

    Deci, aţi dori să trăim într-o lume plină cu hemofiliaci şi tulburaţi psihic?

    În ceea ce priveşte vîrsta minimă de la care se acceptă relaţiile sexuale, vîrsta de 13 ani este foarte joasă. În plus, un puşti de 13 ani (sau o puştoaică, de ce nu?) care se culcă cu un partener de orice vîrstă NU RĂSPUNDE DIN PUNCT DE VEDERE PENAL. Deci nu ajunge nicicum în închisoare. Asta aşa, pentru cultura dumneavoastră generală.