Zahar brun sau zahar alb?

  De ce un kil de zahar brun este de aproape trei ori mai scump decat un kil de zahar alb?

  E o intrebare la care am cautat sa gasesc un raspuns. Si, din pacate, raspunsul gasit nu a fost pe placul meu. Stiti de ce? Pentru ca suntem prosti si platim.

  Zaharul brun este una dintre obsesiile dieteticienilor si o “vaca de muls” pentru firmele producatoare de zahar. Pentru ca, printr-o campanie inteligenta de PR, ni s-a bagat in cap ca e mai sanatos zaharul brun decat zaharul alb. Fiind “mai sanatos”, trebuie sa fie mai scump…

  Din pacate, zaharul brun este la fel de nociv ca zaharul alb. Vorbesc de zaharul rafinat, care se gaseste prin magazine. Fiind rafinat, zaharul nu este decat un carbohidrat pur. Atat cel alb cat si cel brun. (cel alb mai este albit cu un E).

  Daca vorbim de zaharul brun nerafinat, acesta ar mai avea, teoretic, niste vitamine si niste nutrienti. Dar, cel putin teoretic, este la fel de nociv pentru organism ca si cel alb.

  Si atunci, de ce sa platesc de cel putin trei ori mai mult pentru zaharul brun?

  16 COMENTARII

  1. da kllaus, sunt sigur ca omoara copii mici si fac faina din oasele lor ca sa albeasca zaharul. ce lume nebuna, nu?

   ma, daca e nociv zaharul nu-l ma folositi ma si gata! mai nou si aspartamul e nociv si carnea de porc e plina de gripa si legumele toate iti fac coaiele sa explodeze, am citit eu undeva! nu mai mancati nimic ca o sa muriti!

  2. Greşeşti, să-ţi explic de ce.

   Zahărul pentru a deveni mai “rafinat” suferă nişte reacţii chimice şi la fiecare reacţie rămân produşi secundari de reacţie (H2SO4). Într-adevăr în cantităţi infime dar îndeajuns cât să dăuneze.

   Aşa că cel mai puţin nociv zahăr e cel care suferă cât mai puţine tratamente de rarefiere, adică zahărul brun nerarefiat. (ex: http://sp2.ro/zaharbrun )

   Ştiu că pe piaţă mai sunt sortimente de zahăr brun deloc ok, îndulcite şi întoarse pe toate părţile.

  3. @sorel: acolo scrie: “Zaharul brun, nerafinat din trestie se metabolizeaza in organism in acelasi mod ca si zaharul alb rafinat, de aceea el nu este recomandat diabeticilor.”

   Sa lasam problema colorantilor si a produselor secundare rezultate in rafinare. Daca metabolismul este acelasi cu aceleasi rezultate (o scurta perioada de inviorare urmata de o lunga perioada de somnolenta cauzata de eforturile organismului de a produce insulina pentru a transforma zaharul), este clar ca varianta bruna nu este cu nimic mai sanatoasa.

  4. @răzvan: Organismul are nevoie de zahăr şi e normal că oricare ar fi tipul de zahăr se metabolizează la fel. Asta nu înseamnă că nu merită să plăteşti mai mult pentru un zahăr brun, merită!

   Zahărul alb rafinat e folosit pentru că e mai ieftin şi mai util la preparatele de zi cu zi, dar are acei produşi secundari extrem de dăunători.

  5. Acum, fiecare cu problemele lui – si eu cu ale mele de stomatolog: de ce pasta de dinti fara fluor e de 2-3-4 ori mai scumpa decat cea cu fluor deci in a carei compozitie s-a bagat un element in plus? n-ar fi normal sa fie mai ieftina si cea cu fluor mai scumpa pt ca “intareste smaltul” in plus, spre deosebire de cea fara fluor? 🙂 Nu intareste niciun smalt, rolul fluorului in pastele de dinti e cu totul altul si este bagat ostentativ in toate pastele de dinti accesibile buzunarelor, pt ca nevoie ca oamenii sa consume acel fluor, dar nu pt acel motiv pt care vi s-a spus ca e nevoie. Suntem niste adormiti,mintiti si jucati pe degete.

  6. pt dobitocul de talib, daca nu sti mai bine taci si nu mai comenta ca un idiot. scz de limbaj dar nu suport cand vad prosti fuduli.dk dadeai si u pe la scoala aflai k are dreptate kllaus si se albea cu faina de oase.posibil cu faina din craniul tau,k asa s-ar explica de ce nuti functioneaza creierul.o zi buna