Trecutul imperfect: ajutoare doar pentru unii

    0
    18

    In urma inundatiilor din 2005, din judetul Bacau, mai multe asociatii umanitare au intervenit pentru a-i ajuta pe cei care ramasesera fara agoniseala de o viata. Un ONG maghiar a decis, insa, ca ajutoarele aduse – 140 de tone de grau – sa fie impartite doar populatiei care s-a declarat de etnie ceangaiasca. Asa ca graul a ajuns inclusiv in localitati care nu fusesera afectate de inundatii doar pentru ca ONG-ul a decis ca romanii nu merita nimic.

    140 de tone de grâu numai pentru ceangai

    Un ONG din Ungaria a adus 140 de tone de grâu ca ajutor pentru populatia sinistrata in urma inundatiilor insa cerealele vor fi impartite numai in satele ceangaiesti.

    TIR-urile incarcate cu grâu au fost aduse la initiativa Serviciului de Ajutor Maltez din Ungaria, o organizatie de binefacere care se ocupa de ajutorarea persoanelor aflate in suferinta. Numai ca, in loc ca grâul sa fie impartit la toti sinistratii sau sa fie lasat in seama autoritatilor, reprezentantii ONG-ului au anuntat ca au venit sa ajute numai localitatile cu populatie ceangaiasca. Ei au si facut o lista cu aceste localitati: Luizi Calugara, Pustiana, Tuta (Tg. Trotus), Ghimes-Palanca, Lespezi si Ciucani (Racaciuni). Desi au declarat initial oficialitatilor ca au luat aceasta decizie pentru ca aceste localitati ar fi fost discriminate de autoritatile române, ulterior reprezentantii ONG-ului au revenit si au declarat ca vor imparti grâu si populatiei vorbitoare de limba româna. “Este foarte important ca noi sa-i ajutam pe fratii nostri ceangai sa se simta ca si acasa” – a declarat pastorul Kozma Imre, care a condus transportul de ajutoare. Daca ar mai fi ceva de comentat ar fi faptul ca, cel putin, la Luizi Calugara sau Pustiana nu s-a auzit de inundatii devastatoare anul acesta.

    Intrebat din ce motiv au ales doar localitatile cu populatie ceangaiasca, pastorul a spus ca vor urma si alte transporturi. “Dupa informatiile noastre in aceste zona au fost cele mai mari pagube si nu ni se poate reprosa ca-i ajutam pe ai nostri”.

    Serviciul de Ajutor Maltez – continuator al Cavalerilor de Malta – este o organizatie la nivel mondial cu sediul la Vatican si are ambasadori in 87 de tari si are contracte cu 100 de guverne. Fireste, exista si in România o filiala. Presedintele Serviciului de Ajutor Maltez din România, senatorul Zoltan Valentin Puskas, se abtine, diplomatic, sa comenteze actiunea colegilor sai maghiari. “Este vorba de o problema interna a lor care nu ne priveste si pe noi” – ne-a declarat senatorul Puskas. “Probabil cei care au finantat aceste ajutoare au pus aceasta conditie, pentru ca au acest drept, insa nu doresc sa comentez aceasta situatie. Tot ceea ce facem noi este in spiritul iubirii aproapelui. Aceasta este si deviza noastra: Apararea credintei si iubirea aproapelui”. (15 august 2005)