Un sondaj despre tigani

– 72% din populație se declară de acord cu faptul că cei mai mulți romi încalcă legile, 48% consideră că romi sunt o rușine pentru România, 45% declară că se tem când întâlnesc un grup de romi pe stradă iar 20% declară că ar trebui să existe magazine sau localuri unde romi să nu fie primiți.

– 56% dintre respondenți declară că se simt inconfortabil în preajma persoanelor de etnie romă, iar 64% consideră că persoanele de etnie romă sunt mai violente decât celelalte grupuri etnice (români, maghiari, etc.)

– Rugați să exprime primul gând care le vine în minte când aud cuvântul rom, 23% dintre respondenți au exprimat cuvinte legate de infracționalitate, hoție, cerșetorie, 10% cuvinte precum needucat/necivilizat/murdar, 5% ‐ dispreț/repulsie și doar 16% cuvinte precum normalitate/om obișnuit/indiferență.

– Aceste date evidențiază latența unui stereotip al populației majoritare față de etnia romilor fapt care poate predispune la raporturi de conviețuire socială parțial disfuncționale. Este dezirabil ca această situație să fie corectată prin intervenții eficace de politică publică.

Din Sondajul de opinie “Fenomenul discriminarii in Romania – perceptii si atitudini” in anul 2009

De ce “situatia” trebuie sa fie corectata prin interventii de “politica publica”?

Sa luam un exemplu: un om da o basina intr-o incapere. Exista doua posibilitati: ori toata lumea se va preface ca nu s-a intamplat nimic si va mirosi basina respectivului pentru a nu-i atinge sensibilitatea, ori se va ridica altcineva si va deschide geamul sa aeriseasca.

Interventiile de “politica publica” reprezinta exact prima varianta. Toti ne vom preface ca nu se intampla nimic in timp ce vom inghiti campanii sociale de educare.

3 COMENTARII