Sase deputati si-o inmormantare

1
31

imagine1Nu trece an, dupa aderarea Romaniei la UE, in care presa sa nu ne serveasca povestea cu reglementarea europeana a inmormantarilor. Ca, vezi Doamne, UE ne obliga sa renuntam la traditii, mortul trebuie imbracat cu toale ecologice, decedatul nu mai poate sta in casa, ci doar la capela…

An de an toate s-au dovedit a fi ori simple inventii ori incercari de manipulare subtila din partea antreprenorilor de pompe funebre. Oricum, nu am fost singurii care am muscat la povestile astea; istoria hoax-urilor cu reglementarea de catre UE a inmormantarilor e veche si prima atestare am gasit-o in presa irlandeza.

Anul acesta, insa, povestea vine putin schimbata. Si este produsa intr-un mod exceptional de Capital. La pachet, ce-i drept, cu o alta, legata de niste prevederi dintr-o lege de protectie a animalelor. Care a fost interesul? Referendum-ul, dragul de el. Articolul trebuia sa mai puna o caramida la ideea ca parlamentarii sunt niste nemernici care huzuresc pe banii nostri si care fac legi tampite.

Ce a urmat, s-a intamplat pe principiul bulgarelui de zapada. Ia cautati pe Google dupa expresia “Legea înmormântărilor (529/2009)“. Veti vedea ca exista articole serioase care trateaza problema cu lux de amanunte, opinii si pozitii luate de diversi credinciosi.

Singura problema este ca aproape nimeni nu a citit proiectul de lege. Care, apropo, nu este 529/2009 (asta se refera la Proiect de lege privind unele măsuri pentru organizarea şi funcţionarea aparatului de lucru al Guvernului, precum şi a altor autorităţi ale administraţiei publice centrale, vezi aici), ci 295/2009.

Daca veti citi proiectul de lege veti vedea ca este de bun-simt. Este o lege tehnica, in care singurele noutati sunt solicitarea existentei unei incaperi in care corpurile decedatilor sa fie tinute la 15 grade inainte de inmormantare si, respectiv, o prevedere care solicita ca sicriele sa fie facute din materiale biodegradabile (sau nu, daca aproba administratorul cimitirului).

Proiectul a fost initiat de Antal István – deputat UDMR; Erdei Dolóczki István – deputat UDMR; Lakatos Petru – deputat UDMR; Merka Adrian-Miroslav – deputat UDSCR (minoritãti); Seres Dénes – deputat UDMR; Vasile Aurelia – deputat PSD. Fata de forma initiala, proiectul a suferit modificari substantiale, as spune.

1 COMENTARIU