Evadare din ultimul tren spre Auschwitz

22 august 1944. In Bacau se primeste un ordin: evreii din oras, care fusesera fortati sa formeze detasamente de munca trebuie trimisi in Germania. A doua zi, in curtea bisericii Precista sunt adunati 600 de evrei.

Este un episod prea putin cunoscut in istoria recenta a orasului. Am gasit intamplator referinte despre un om, Moises Enghelberg. Nascut in Darmanesti, incadrat in detasamentul de munca fortata CFR, omul a fost scapat de “ultimul tren spre Auschwitz” de evenimentele de la 23 august 1944.

moises-enghelberg-with_the_yellow_star_ bacau-1941 38-copia h1

Evadare din ultimul tren spre Auschwitz” este titlul unei carti scrise de fiica sa, Heidi. Prima editie a aparut in 2000. Editia a doua a aparut anul acesta.

Episodul mi-a adus aminte de un articol mai vechi, care facea referire la activitatea Georgetei Mircea Cancicov in relatiile cu evreii din Bacau.

In arhivele Comunitatii evreilor din Bacau am descoperit un document, care arunca o raza de soare pe chipul celei care a fost Georgeta Cancicov (1899-1984), sotia fruntasului liberal Mircea Cancicov (1884-1959).[…]

La 22 august 1944, seara, mi se aduce la cunostinta ca s-a dat ordin ca evreii din detasamentele de munca sa fie evacuati. In dimineata zilei de 23 august a fost adunat în curtea bisericii Precista un detasamen de 6oo de evrei ce urmau sa fie evacuati. Va închipuiti starea lor când trebuiau sa-si paraseasca familiile, iar ei sa peregrineze printre trupele lui Hitler. Am intervenit la d-na Cancicov care mi-a dat în scris ca evreii sa nu plece, prezentându-ma cu acest ordin comandantului. Acesta a mers la d-na Cancicov, care i-a spus ca, pe raspunderea ei, sa nu plece nimeni, iar acesta a dat drumul la oameni. In baza acestui fapt, nici la celelalte detasamente n-au mai fost luati evrei.

2 COMENTARII

 1. NUMELE MEU ESTE HEDI ENGHELBERG.

  Sint fiul lui Moises Enghelberg si Draga Argintaru. Amindoi , impreuna cu familiile lor, din 1941 pina in August 1944 au fost evacuati in Ghetto Bacau.
  Cartea respectiva ” Escape del ultimo tren de Auschvitz” am scris-o in limba castellano (pentru ca in anul 2000 aveam residenta in Venezuela) si in baza unos documente de-ale tatalui meu si cu ajutorul foarte important dea mamei mela, Draga Enghelberg (care este residentiata acum in Israel).

  Familia mea a emigrat in Israel in Decembrie 1983. Tatal meu a muncit ca technician superior in proyecte in Industra petrolului si a fost ultimul Presedinte al Comunitatii Evreiesti din Moinesti. Familia mamei mele, Argintaru, a fost una dintre cele mai importante din Moinesti.

  MAMA MEA ISI ADUCE AMINTE DE NUMELE DE “CANCICOV”, CA O FAMILIA IMPORTANTA DIN ORAS SI DIN JUDETUL BACAU.

  In Amazon.com , Kindle Store, sint alte carti scrise de mine, cu referenta la Jewsih Holocaust y multe evenimente tragice, din aceasta perioada, care sau itimplat in Romania.

  Imi puteti scrie: hedi@enghelberg.com