Ce inseamna curajul in gazetarie

  0
  23

  Pamfil Seicaru povesteste un episod interesant in “Istoria presei”, despre cum curajul unui gazetar de la inceputul secolului trecut i-a salvat viata.

  Suntem in 1912. Revista Facla se tipareste in 20.000 de exemplare – o cifra frumoasa pentru o publicatie politica. Facla se impusese dupa o campanie de rasunet in care il acuzase pe A.C. Cuza de plagiat.

  In paranteza: A.C. Cuza fusese numit profesor de economie politica la Universitatea din Iasi pe baza lucrarii “Despre poporatie”, in care incerca sa demonstreze ca, in Moldova creste numarul evreilor si scade numarul romanilor. C. Graur si St. Antim, doi ziaristi de origine evreiasca, au luat la puricat lucrarea lui A.C. Cuza si au concluzionat ca frazele pe care si le atribuia sunt, de fapt, plagiate din alti autori. Cei doi nu au semnat articolele, ci l-au scos la inaintare pe cumnatul lui Graur, Emanuel Socor, roman de origine.

  In 1912, deci, Facla publica unul din cele mai violente atacuri la adresa lui Carol I. Pamfletul este semnat de Al. Filimon (Al. Filipescu, de fapt). Pamfil Seicaru sustine ca articolul s-a bucurat de un succes enorm, numai la Tecuci cumparandu-se 500 de exemplare ale revistei.

  Guvernul conservator condus de PP Carp se codeste sa actioneze publicatia in justitie pentru crima de “lesmajestate”. Se gaseste o alta solutie, insa.

  Tribunalul militar il cheama la judecata pe Al. Filipescu, acesta fiind ofiter in rezerva. Cum, lui Filipescu ii este teama, in fata Tribunalului ajunge proprietarul publicatiei,N.D. Cocea, (tatal actritei Dina Cocea) care-si asuma raspunderea pentru articol.

  Scurt si la obiect, Tribunalul Militar il gaseste vinovat pe N.D. Cocea si decide pedepsirea acestuia prin stergerea din controalele Armatei. Cu alte cuvinte, nu-l mai considera demn de a fi ofiter al Armatei Romane.

  Un an mai tarziu, izbucneste Al Razboiului Balcanic. Al. Filipescu, adevaratul autor al pamfletului, este chemat sub arme si moare de holera in Bulgaria…

  Partea interesanta este ca, desi acel proces nu a avut loc niciodata (dupa cum afirma Pamfil Seicaru), posteritatea a inregistrat faptul ca s-ar fi pronuntat o condamnare la inchisoare si amenda pentru Cocea, Arghezi, Alexandru Filimon si Toma Dragu. Se pare ca acest lucru ar fi fost provocat de un alt pamflet publicat de revista in care se relata un fals proces – de fapt, se imagina cum s-ar fi desfasurat procesul daca ar fi avut loc.

  Un astfel de proces a avut loc, dar in 1923, dupa cum se afirma intr-un referat al Corpului Detectivilor din 23 Decembrie 1940:

  În anul 1923 ca redactor al revistei Facla din Bucureşti a fost dat în judecată şi condamnat la un an şi jumătate închisoare corecţională şi 10.000 de lei amendă pentru crima de Lese Majestate. Pedeapsa a executat-o.