Propunerea unui român: Statele Unite ale Austriei

Arhiducele Franz Ferdinand murea la Sarajevo ducand in mormant propunerea facuta de Aurel C. Popovici prin care se incerca reformarea Imperiului creindu-se un stat federal pe baze nationale.

Stia Gavrilo Princip ca omul pe care il asasinase planuia o schimbare radicala a Monarhiei Austro-Ungare in urma careia sarbii si croatii vor primi, la fel ca si celelalte nationalitati, autonomie? Si, daca stia, ar mai fi comis asasinatul?

Arhiducele Franz Ferdinand se pregatea sa preia conducerea unui imperiu macinat de conflicte sociale, politice si nationale. Stia ca Monarhia trebuie reformata pentru a supravietui. O solutie putea fi transformarea Imperiului intr-o federatie, formata din state create pe baze etnice. Ideea nu era noua, insa a fost dezvoltata si promovata de un roman transilvenean – Aurel. C. Popovici.

Aurel C. Popovici

Popovici s-a nascut la 1863. A fost, intre altele, politolog, filosof, publicist si luptator pentru drepturilor romanilor in Imperiul Austro – Ungar. In urma publicarii unei brosuri la 1891 este condamnat la patru ani de inchisoare pentru “atatare la ura contra altei nationalitati”. Fuge din Transilvania si ajunge, in final, in Romania. In 1912 se intoarce in Austria, la Viena, unde fondase ziarul Austria Mare, care milita pentru acordarea de drepturi egale fiecarei nationalitati. Prin teoria sa cu privire la crearea Statelor Unite ale Austriei, castiga adeziunea principelui Franz Ferdinand, caruia ii devine apropiat.

Statele Unite ale Austriei

Ideea pare a fi, la origine, a lui Lajos Kosuth si se referea la transformarea Monarhiei Austro-Ungare intr-o federatie compusa din state autonome. “Pentru a putea functiona, Monarhia e necesar sa se restructureze si sa se reorganizeze pe baza separarii teritoriale a nationalitatilor” – spunea Popovici.

Noul stat urma sa se bazeze pe trei piloni: Dinastia, puterea militara si, inainte de toate, egalitatea popoarelor. De fapt, noul stat urma sa devina, mai degraba, o comunitate de state.

Va suna cunoscut? Intr-adevar, principiile de la care pornea ideea federalizarii Imperiului Austro-Ungar seamana foarte mult cu principiile Uniunii Europene. De aceea, Aurel C. Popovici este considerat un precursor al europenismului.

Noul stat urma sa aiba o Constitutie federala, inspirata din cea a SUA. Multe din ideile proiectului de Constitutie propus de Popovici se regasesc in proiectul de Constitutie al Uniunii Europene.

Intre acestea:

– fiecare cetatean este concomitent cetatean al federatiei si al statului sau;
– uniunea vamala;
– politica externa si de securitate comuna;
– legislatie comuna, moneda comuna;
– guvern federal compus din reprezentantii fiecarei natiuni;
– existenta unei Curti Imperiale de Justitie – echivalentul Curtii Europene de Justitie;
– problemele care nu sunt de competenta guvernului federal raman in grija statelor membre;
– fiecare stat va avea propria Constitutie;

Aurel Popovici a murit la Geneva in 1917. Era dezamagit ca Romania a intrat in razboi de partea Antantei. Unul din punctele slabe ale propunerii sale il constituia faptul ca propunea nu doar separarea pe criterii etnice ci si culturale; in acest sens dadea exemplul evreilor pe care-i considera o amenitare la adresa puritatii rasei.

In 1977, Otto de Habsbourg, presedintele Uniunii PanEuropene a dezvelit, la Geneva, o statuie a lui Aurel C. Popovici.