Iar se construiesc sali de sport

2
30

Romania are o obsesie nationala: sa construiasca nu locuinte, ci sali de sport. De la descoperirea de catre Guvernul Nastase a acestei posibilitati, fiecare guvernare a pus bani deoparte pentru a construi sali de sport.

Intrebarea nu este daca Romania are nevoie de sali de sport, ci daca are nevoie Romania mai mult de sali de sport decat de locuinte? Cel putin trei luni pe an salile de sport ale scolilor si liceelor sunt nefolosite. Ca e vacanta.

Apoi, un elev, daca nu e la un liceu cu profil sportiv, foloseste sala de sport de cel mult doua ori pe saptamana, timp de cate o ora. Asta daca nu e toamna/primavara.vara, caz in care orele de educatie fizica se fac afara.

Eventual, in sala de sport se petrece cate o competitie sportiva/cultural-artistica.

Sala de sport sau terenurile de sport amenajate de autoritati sunt interzise altor persoane in afara elevilor. Si nici elevii nu le pot folosi decat in timpul programului scolar.

Asa se face ca sute de cladiri prin toata tara sunt construite pentru a nu fi folosite decat foarte rar.

Atunci, de ce se construiesc sali de sport? Un raspuns la indemana ar fi ca, in acest fel se urmeaza un principiu al lui Keynes, statul combatand criza prin investitii publice. Da, dar ar putea directiona investitiile publice in infrastructura rutiera, in locuinte, etc.

Un alt posibil raspuns este ca, prin aceste lucrari publice sunt rasplatiti cei care au ajutat partidul in campania electorala si se aduna fonduri pentru campaniile viitoare. Daca s-ar face locuinte, probabil ca s-ar supara prietenii politici care au investit in ansambluri imobiliare si care nu doresc o concurenta din partea statului.

2 COMENTARII

  1. Pai intai sa stabileasca “reforma curriculara” si apoi sa vada daca mai e nevoie de sali de sport. Poate scot educatia fizica dintre disciplinele scolare si atunci nu mai e necesara aceasta cheltuiala. Oricum vor face totul praf, iar salile astea de sport sunt pretext pentru a mai ciuguli ceva de la buget, bineinteles pentru cei fideli si credinciosi.

  2. Salile de sport sunt folosite si de alte persoane si in afara orelor de scoala.
    Se joaca volei, tenis, badminton, se fac niscavai arte martiale, dans sportiv si multe alte sporturi si toate astea pana la ore tarzii in noapte.

    Ne-am transformat in 20 de ani intr-un popor de sedentari, supraponderali si bolnavi pentru care sportul se reduce la fotbalul privit la TV.
    Salile de sport sunt foarte utile si ar fi foarte bine sa fie exploatate la maxim si sa fie cat mai multe.