Azi, la sedinta de Consiliu local, in plin scandal legat de pretul apei, un distins consilier s-a mirat foarte tare cand a socotit ca ponderea salariilor in veniturile firmei care se ocupa de furnizarea apei este undeva la 40 de procente, in timp ce la domnia sa la firma este de doar 13 la suta. In concluzie, s-a pronuntat dansul, ar mai trebui rase lefurile de 13 milioane net in medie.
Calculul acesta este demagogic. Si voi demonstra folosind doua exemplificari fictive ca ponderea salariilor in venituri depinde un factor important: coeficientul de profit.
Sa plecam de la ecuatia P=V-C, adica profitul P se afla scazand cheltuielile C din veniturile V.
Mai adaugam o ecuatie: C=S+Ac, adica Cheltuielile C se calculeaza adunand valoarea salariilor S si Alte chletuieli Ac.
Rezulta ca P=V-(S+Ac). Inversam si ajungem la ecuatia V=P+S+Ac. Se observa ca exista un raport proportional intre Profit si Salarii inponderea Veniturilor. Daca Profitul creste, scade ponderea Salariilor in venituri.
Sa presupunem un caz in care din veniturile de 100 de milioane, 30 reprezinta profitul, 40 de milioane – salariile si 30 de milioane – alte cheltuieli. In acest caz, ponderea salariilor in venituri este de 40 la suta.
Daca operam in domeniul dezvoltatorilor imobiliari, unde marja de profit este mult mai mare, si presupunem ca la aceleasi date (S=40, Ac=30) stabilim un Profit P=100, vom avea Venituri V=170 de milioane.
In acest caz, ponderea salariilor in venituri va fi de 23,52 la suta.
Calculul este orientativ, pentru a demonstra legatura dintre marimea profitului si ponderea salariilor in venituri.