Despre ce este vorba?

  4
  20

  “[…] nu uita totusi marea comunitate de interese si idealuri ale culturii si civilizatiei europene, pe care le serveste in aceeasi masura, contribuind in acest fel la instaurarea lumii noi pe care fortele angajate intr-un razboi comun, contra unor adversari comuni, o pregatesc si o creeaza prin propriile lor sacrificii si cu propriile lor victorii”.

  Se cere: datati cu aproximatie perioada in care a fost scris textul de mai sus si incercati sa precizati la ce conflict se refera. Element ajutator: citatul este in limba originala, adica romana si se refera, evident, la Romania.

  UPDATE

  Autorul fragmentului este Pamfil Seicaru si se refera la razboiul dus de Romania (alaturi de Germania) impotriva URSS, Angliei si SUA. Limbajul este suspect de asemanator cu cel folosit astazi pentru a descrie binefacerile “razboiului impotriva terorii”.

  4 COMENTARII

  1. Faptul ca ai zis ca era in limba romana, si ca e limba originala – ma gandeam sa zic ceva de ani 185x, dar ai zis ca e vorba de, evident, Romania. Evident ca te refereai la statul curent – asa ca e undeva dupa 1944. As zice ca e undeva pe la 1950 – daca era altfel, probabil ca spunea clar despre ce este vorba. Dupa 92 nu e sigur.