Probabil ati auzit de initiativa „Ora Pamantului”, prin care in ziua de 27 martie, timp de 60 de minute se sting becurile pentru a atrage atentia la bla-bla-bla, chestii ecologice.
In lume, „Ora Pamantului” este organizata de World Wide Found for Nature, organizatia aia care are ca sigla un Panda simpatic. In Romania, insa, stinsul becurilor este organizat de o firma de contabilitate si infiintari de societati comerciale, care, culmea, este acuzata ca solicita bani pentru orasele care doresc sa participe la aceasta initiativa.
Acuzatia este formulata de WWF Romania pe siteul oficial:
Conform site-ului www.orapamantului.ro, oraşele participante la campania Earth Hour sunt nevoite să contribuie financiar la organizarea evenimentului naţional. Conceptul Earth Hour elimină, din start, colectarea de fonduri de la oraşele partenere în campanie. Implicarea oraşelor se referă strict la acţiuni dedicate evenimentului.
WWF nu solicită contribuţii financiare oraşelor din România care sunt invitate să participe la Ora Pământului, în calitate de Oraş Oficial. Implicarea oraşelor din România în acest eveniment constă în: stingerea luminilor interioare şi exterioare ale sediilor de instituţii, stingerea iluminatului monumentelor, comunicarea mesajului în rândul cetăţenilor şi/sau organizarea de evenimente în seara de 27 martie 2010.
Conform ROTLD, site-ul orapamantului.ro apartine CENTRINVEST HOUSE SRL, BD. LIBERTATII NR. 20 BL. 103 SC.3 AP.47 SECTOR 5. O interogare la baza de date de la Minisetrul de Finante ne arata ca firma respectiva are ca obiect de activitate „consultanta pentru afaceri si management„.
Daca mai cautam putin pe Internet aflam ca „Centrinvest House S.R.L. Bucuresti face parte din Grupul de firme Reinvent, un grup cu experienta de peste 15 ani in consultanta comerciala, financiar-contabila, infiintari de societati comerciale, inregistrare de mentiuni la Registrul Comertului, gazduire de sedii sociale”.
Stingi lumina contra cost?
Cel putin asa se subantelege daca te uiti pe site-ul in cauza:
Orasele, ca si comunitati care sustin Ora Pamantului, pot fi inscrise doar de catre primari, ori de catre reprezentantii delegati ai primariilor, cu acordul primarilor/Consiliului local.
Conditia pentru calitatea de oras sustinator al evenimentului consta in:
– contributie financiara pentru organizarea la nivel national a evenimentului, sau
– organizarea de actiuni-semnal in sensul obiectivelor evenimentului, ori contributia la asemenea actiuni. Sursa
Pentru a te inscrie la stins lumina ca oras ai doua numere de telefon: un fix si un mobil. Ambele apartin firmei Reinvent Consulting, firma „mama” a Centrinvest.
Contributia financiara nu e obligatorie, dar e binevenita
Dupa ce WWF Romania a acuzat, pe 16 martie, ca site-ul orapamantului.ro cere bani in numele Earth Hour, pe 19 martie a aparut o notita care doreste sa clarifice situatia site-ului romanesc:
Pentru evitarea oricaror neintelegeri, subliniem faptul ca – in eventualitatea in care parteneri ai Campaniei Ora Pamantului vor considera de cuviinta sa participe cu contributii financiare – respectivele sume vor fi folosite exclusiv in scopul desfasurarii Campaniei Ora Pamantului. Nicio comunitate, organizatie, sau institutie, nu va fi nevoita sa participe financiar, putand opta pentru organizarea de actiuni, ori pentru contributia in diferite moduri la asemenea actiuni, insa dorim sa mentionam faptul ca nu putem garanta asigurarea resurselor financiare pentru actiunile ce ne vor fi propuse, acestea (resursele financiare) fiind absolut necesare in desfasurarea oricarei campanii, mai ales a unei campanii nationale.
In plus, compania lanseaza un lung comunicat in care explica faptul ca orapamantului.ro este o intiativa CSR a companiei.
Cum spunea rabinul, si unii, si altii par sa aiba dreptate.
Dar, dupa parerea mea, firma de consultanta a gresit prin faptul ca a tinut oarecum ascuns faptul ca evenimentul romanesc este o inititiva de responsabilitate sociala a companiei, lasand sa planeze confuzia cu un eveniment organizat, in general, de ONG-uri ecologiste.
La situatie a contribuit si solicitarea de fonduri, chit ca firma spune ca nu s-au incasat bani. Pai, ori este CSR realizata de companie, ori este o initiativa platita de contribuabili: din doua una, ca altfel nu se poate!