In apararea lui Casuneanu

5
14

Federatia patronala din judetul Bacau si societatea Pa&Co International au reactionat astazi la arestarea omului de afaceri Costel Casuneanu.

Comunicatele:

COMUNICAT

La 20 de ani de când România a trecut de la economia de tip centralizat la cea de tip capitalist, unde piaţa decide în baza cererii şi a ofertei, mentalităţile comuniste sunt cele care ne ghidează în continuare atitudinea şi deciziile.

Oamenii de afaceri sunt singurii care îşi asumă riscuri la iniţierea unei activităţi economice, iau credite de la bănci, pe care le girează cu bunurile familiei, crează locuri de muncă, angajează personal, luptă zilnic cu birocraţia instaurată parcă definitiv în instituţiile statului. Oamenii de afaceri sunt singurii care produc plusvaloare şi alimentează bugetul de stat, prin plata taxelor şi impozitelor.

Cu toate acestea, la nivelul instituţiilor statului se manifestă o atitudine de desconsiderare a oamenilor de afaceri şi o lipsă de respect faţă de activitatea lor.
Se ignoră constant şi voit o chestiune extrem de simplă: dacă nu funcţionează economia, dacă nu sunt sprijiniţi întreprinzătorii şi oamenii de afaceri pentru ca firmele lor să funcţioneze, nu sunt bani la buget şi nu mai pot funcţiona instituţiile, nu sunt bani pentru educaţie, sănătate, administraţie, siguranţa cetăţenilor, industria de apărare, cultură etc.

Acesta este cadrul general în care este arestat Costel Căşuneanu, Preşedinte al Federaţiei Patronale Bacău, Preşedinte al Patronatului Constructorilor din Judeţul Bacău, Vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău, unul dintre cei mai apreciaţi oameni de afaceri din România.

În România anilor trişti pe care îi trăim, infractorii de drept comun, cei care, prin acte de violenţă de neimaginat, omoară oameni sunt cercetaţi în stare de libertate, pe când oamenii de afaceri sunt încătuşaţi, constituind după opinia justiţiei noastre „pericol public”.

Ne întrebăm de ce Costel Căşuneanu este pericol public?

Şi tot noi răspundem:
pentru că a îndrăznit, în 1990, să se gândească la posibilitatea de a deschide o afacere
pentru că a avut curajul de a face credite la bănci, punând gaj bunurile personale şi ale familiei sale
pentru că a îndrăznit să lucreze zile în şir, în încercarea de a depăşi piedicile puse la tot pasul de instituţiile statului, într-un mediu ostil afacerilor
pentru că a reuşit să înfiinţeze, să doteze la standarde europene şi să asigure funcţionarea în cele mai bune condiţii a unei firme de transport internaţional de mărfuri
pentru că a reuşit să înfiinţeze, să doteze la standarde europene şi să asigure funcţionarea în cele mai bune condiţii a primei fabrici de parchet triplustratificat din ţară
pentru că a reuşit să înfiinţeze, să doteze la standarde europene şi să asigure funcţionarea în cele mai bune condiţii a unei firme de construcţii drumuri, poduri, şosele, autostrăzi
pentru că a creat şi a oferit locuri de muncă pentru 1200 de oameni

pentru că a plătit statului român milioane de euro reprezentând taxe şi impozite
pentru că a încurajat şi sprijinit iniţierea şi dezvoltarea asociaţiilor patronale din judeţul Bacău
pentru că a sprijinit activitatea Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău
pentru că a fost ales de firmele care activează în branşă şi nu numai: Preşedinte al Federaţiei Patronale Bacău, Preşedinte al Patronatului Constructorilor din Judeţul Bacău şi Vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău.

Ţinând seama de cele menţionate, dar şi de faptul că s-a supus decent tuturor chemărilor organelor de ordine, Federaţia Patronală Bacău protestează faţă de tratamentul la care este supus omul de afaceri Costel Căşuneanu, prin lipsirea de libertate şi încătuşare.
Calificăm acest tratament ca fiind unul degradant, ce aduce atingere demnităţii şi imaginii sale.

Considerăm, de asemenea, că intimidarea şi umilirea unuia din cei mai importanţi oameni de afaceri din România poate avea consecinţe grave pentru întreaga comunitate de afaceri, pentru antreprenoriat, prin descurajarea totală a întreprinzătorilor, care, şi aşa, parcurg o perioadă de presiune maximă determinată de efectele crizei economice.

Protestul nostru va fi făcut cunoscut tuturor patronatelor, confederaţiilor şi uniunilor patronale la nivel naţional, mai ales că avem semnale că evenimentele din ultimele zile îngrijorează întregul mediu de afaceri din România.

FEDERAŢIA PATRONALĂ BACĂU

Patronatul Agricultorilor din Judeţul Bacău Ioan Viorel Raţi Preşedinte
Patronatul din Industria Lemnului Bacău Toader Balcanu Preşedinte
Patronatul IMM-urilor din Judeţul Bacău Doru Simovici Preşedinte
Patronatul din Industria Alimentară Bacău Adriana Bădescu Director General
Patronatul Industriaşilor din Judeţul Bacău Ştefan Popa Director General
Patronatul din Industria Uşoară Bacău Mirela Nănescu Director General
Patronatul Constructorilor din Judeţul Bacău Mihai Tulbure Director General
Patronatul Prestatorilor de Servicii Bacău Carmen Mihai Director General
Patronatul din Turism şi Alimentaţie Publică Bacău Liliana Cămpeanu Director General
Patronatul Transportatorilor din Judeţul Bacău Vasile Tofănescu Director General
Patronatul Comercianţilor din Judeţul Bacău Angela Dimitriu Director General
Patronatul Exportatorilor din Judeţul Bacău Cătălin Boghiu Director General

COMUNICAT DE PRESĂ

Oamenii de afaceri au devenit “pericol public” în România

Evoluţia evenimentelor din ultimele zilei ne determină să tragem un semnal de alarmă asupra unui spectacol grotesc, cu linşări şi condamnări în piaţa publică, un spectacol îngrijorător, căruia oricare dintre noi îi poate cădea victimă. Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost arestat sâmbătă noaptea, după ce, timp de 48 de ore, a fost plimbat cu cătuşe la mâini, prin faţa camerelor de filmat, deşi pe numele domniei sale nu există nicio sentinţa definitivă, prin care să-i fi fost dovedită vreo vinovăţie.

Decizia de arestare a fost luată cu încălcarea dreptului la prezumţia de nevinovăţie, cu încălcarea drepturilor la libertate şi siguranţă sau a dreptului la apărare, elemente ce vor fi aduse la cunoştinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. S-a trecut peste orice material probator, peste orice declaraţie. A fost ignorat chiar şi faptul că măsura de a nu părăsi localitatea, impusă lui Costel Căşuneanu în decembrie 2009, a fost revocată, cât timp nu s-au găsit elementele necesare pentru menţinerea acesteia.

Costel Căşuneanu nu este nici magistrat, nici parlamentar. Nu deţine nici funcţii publice, nu este nici membru al vreunui partid politic. De 20 de ani, a fost doar om de afaceri, iar până în anul 2000, nu a încheiat niciun contract cu statul român sau cu alte surse de bani publici. Compania Pa&Co International are 1.200 de angajaţi şi este unul dintre contribuabilii importanţi la bugetul de stat. Lunar, sunt virate milioane de lei, sub formă de taxe şi impozite la bugetele centrale, locale, la asigurările de sănătate sau la CAS.

Acum, Costel Căşuneanu este considerat “pericol pentru ordinea publică” şi a fost arestat. În acest timp, în România, mii de oameni sunt judecaţi în stare de liberate, deşi au tâlhărit, au violat, au agresat semeni sau chiar au ucis. Pentru o presupusă cumpărare de influenţă – care avem încredere că justiţia va demonstra că nici măcar nu a avut loc – un om de afaceri cu responsabilitate faţă de 1.200 de angajaţi, dar şi faţă de parteneri de afaceri români şi străini, îşi petrece zilele şi nopţile după gratii. A devenit “pericol public” pentru că a construit o afacere solidă?

Ne ntrebăm cine va suporta prejudiciile create de o asemenea decizie? Credibilitatea, interesele şi imaginea companiei Pa&Co International şi ale proprietarului acesteia, Costel Căşuneanu, sunt lezate grav, iar costurile sunt în acest moment incomensurabile. Cine poate reda unui om demnitatea terfelită de cătuşe, cine poate reda unei companii credibilitatea construită în ani, dar zguduită, acum, în ochii partenerilor de afaceri? O analiză lucidă a modului în care Costel Căşuneanu s-a comportat din decembrie şi până acum, în cadrul acestui dosar, ar putea lămuri cât de “periculos” este domnia sa pentru ordinea publică. Rămâne întrebarea dacă nu cumva ceea ce se întâmplă este o demonstraţie că, atunci când se doreşte neapărat, măsura arestării preventive nu mai este una excepţională, ci devine un instrument pentru a distruge un om, o afacere, o companie.

Departamentul Comunicare Pa&Co International

5 COMENTARII

  1. “Poate ca” infractorul Casuneanu l-a suparat pe Marinel, vorbind prea mult intr-un cerc de prieteni interlopi care nu erau tocmai prieteni. Ca intre cei doi exista o amicitie financiara, ca sa spunem asa, nu e o noutate. Numai ca de data asta, Marinelu’ vrea sange si va obtine ceea ce doreste – sclavii domniei sale trebe sa isi stie locul, ca doar nu o sa ajunga tractoristii sa dicteze presedintilor… Cat priveste aceasta adunatora de mafioti care prezinta cocomunicate de tot rasul… continuati sa trancaniti, tovarasi. Ca aveti niste dosare absolut imaculate… Puscaria are, inca, destule celule goale. Plus ca apetitul sexual al vietasilor trebuie potolit cu ceva prospatura de capitalizd. Nais’t pas ?!

  2. ce bine se lipeste manipularea, da , probabil casuneanu a facut multe chestii ilegale dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de justitie pentru ca asta inseamna descalificarea noastra ca indivizi si societate democratica. Lipsa de educatioe ne trezeste apetitul pentru telejustitie si circ vulgar si ieftin si aprecierile arbitrare care le convin atat infractorilor cat si dirijorilor acestor evenimente. 90% dintre romani habar nu au ce inseamna legalitae, prezumtie de nevinovatie, insa vor simti pe propria piele si a familiilor lor ce inseamna somaj, foame, umilinta, cel putin vreo 2000 de oameni plus familiile lor care castiga o paine de la pa&co si guvernul acesta handicapat nu se pricepe decat sa distruga tot ce cu chiu cu vai am construit din 1990 incoace. TARA DE CRETINI!

  3. Argument de cretinoid: vai, nu-l aresta pe patron, ca or sa moara de foame nu stiu cati angajati. Mai patrupeda: daca firmele infractorului produc ceva util, cerut de piata, atunci n-ai tu grija, ca or sa apara altii care vor da serviciile acelea si vor angaja. Daca nu era util ce facea Casuneanu, inseamna CA NE FURA PE TOTI, CRETIN CE ESTI. Zici de justitie ? Este drept ca aceasta jigodie, impreuna cu alti sechelarii de teapa lui, sa fure ca in codru, sa faca evaziune fiscala, sa ia din banii mei de taxe si impozite si sa se imbuibeze ? Este just ca cei cinstiti sa plateasca salariile a doua mii de indivizi care muncesc pentru un hot ? Tie nu ti-e rusine sa tii partea unui infractor ?

  4. Cand inteligenta unui popor concureaza de la egal la egal cu cea a unui bou nu poti sa te astepti decat la executii determinate de interese si nu de dovezi. ii uram pe cei care si-au batut joc de noi furand ca-n codru( deh, romanul e frate cu codrul!) si pot sa-i enumar , hrebenciuc, patriciu, basescu, videanu, berceanu, nastase, sechelariu, iacubov, casuneanu, umbrarescu si lista poate continua la nesfarsit. As putea sa spun ca primii executati ar trebui sa fie oamenii politici care angajati fiind pe banii nostri au risipit averea tarii dar si comparatiile sunt deplasate si nedrepte cat si cine este mai vinovat. Tot ceea ce vreau sa spun este ca avem o singura sansa sa schimbam ceva, sa invatam sa respectam legea, fiecare dintre noi. In rest, plimbarile pe la DNA fara condamnari, sunt simple demonstratii de forta….a incercat si ceausescu si a murit impuscat.