Experimentele care ucid spectacolul

4
17

teatru-1teatru-2teatru-3

Mi-s satul de atatea experimente teatrale. Gen publicul pe scena, actorii in sala. Sau publicul pe scena, actorii tot pe scena ori, mai rau, publicul in culise, actorii in mijlocul publicului.

Eu, om serios, cu serviciu si familie, vin la teatru sa ma destind. Vreau sa stau comod intr-un fotoliu si sa urmaresc o piesa agreabila, in care actorii joaca pe scena. Nu am nici cel mai mic chef sa amortesc pe un scaun incomod intr-o sala studio sau sa ma inghesui pe un culoar ingust ca sa ajung in culise unde iar sa ma inghesui laolalta cu ceilalti spectatori pentru ca, apoi, actorul sa urle: veniti dupa mine si, incolonati si cuminti, sa-l urmam intr-un loc din spatele scenei si iar sa ne inghesuim pe niste banci de lemn.

Acum, sa presupunem ca vrea sa vina la spectacol o persoana cu dizabilitati. Un om in scaun cu rotile. Foarte frumos, teatrul din Bacau are rampa de acces pentru astefl de situatii. Omul in scaunul cu rotile intra in holul teatrului si, cand sa intre si in sala de spectacol este oprit:

“Ne pare rau, dar nu puteti urmari spectacolul. Pentru ca piesa se joaca pe scena si nu aveti acces cu scaunul cu rotile. Veniti la urmatoarea care o sa se joace normal, pe scena!”

Nu-i asa ca se cam rupe filmul?

PS: tanarul in scaunul cu rotile a fost admis, pana la urma, la spectacol. A fost urcat pe scena de personalul teatrului. Nu stiu, insa, ce a reusit sa vada din piesa deoarece maniera in care a fost organizata scena nu prea-i permitea.

4 COMENTARII

 1. Mi se pare penibila situatia.
  Ma revolta felul in care sunt date la o parte persoanele cu dizabilitati.
  Putin pe langa subiect, a observat cineva ca la Arena Mall, la intrarea din spate exista o singura rampa de acces pentru persoanele cu dizabilitati sau parintii care au copii mici si carucioare? Pe perioada verii, cei mentionati mai sus au deosebita placere de a trece prin terasa Iguazu. Asta daca dau la o parte panourile de panza ce protejeaza terasa si isi cer scuze de la clienti.
  Misto……

 2. nici la cinema nu e prea ok sa fii intr-un scaun cu rotile… obligatoriu trebuie sa stai pe scaunele din sala daca vrei sa vezi filmul cum trebuie. daca ramai in scaunul cu rotile trebuie sa stai intre scaune, iar lumea cand se duce la baie sau pleaca acasa in timpul filmului trece prin fata ta si pe langa tine…daca n-ai noroc sa te vada te mai poti trezi cu el peste tine…noroc de telefonul mobil pe care-l aprinzi si semnalizezi ca esti acolo. :))

 3. @ Marius Muscalu
  Cred ca aici trebuie sa te contrazic partial. Eu am vazut in sali, pe primul rand, un spatiu liber, care, dupa parerea mea este destinat persoanelor cu dizabilitati in scaun cu rotile. Poate ma insel. Pe de o parte e bine, pe de alta parte, sa vezi filmul din primul rand nu e chiar cea mai buna optiune.
  Ceea ce nu am vazut insa este calea de acces de la casele de bilete la nivelul unde se afla salile de cinema. A vazut cineva vreo rampa? Eu am vauzt doar vreo 4-5 trepte.