Un fler suspect

1
18

[…] în data de 22.04.2010, în intervalul orar 15:00-24:00 […] echipa de control a selectat si oprit pentru control cinci autoturisme înmatriculate în România, judetul Suceava, în interiorul carora au fost descoperite un total de 34.577 pachete de tigari, de provenienta Republica Moldova, Ucraina, Rusia si duty-free.

Aha. Au stiut ce masini sa selecteze si sa opreasca. Minunat. Contrabandistii se toarna intre ei si tigarile aduse de “afara” se scumpesc. Pai ce diferenta este intre un pachet accizat romaneste care costa 10 lei si unul adus din Ucraina pe care care ti-l vinde contrabandistul cu 7-8 lei?

Asta in conditiile in care tigarile chiar sunt aduse din Ucraina. Pentru ca am auzit un zvon cum ca majoritatea tigarilor “de contrabanda” sunt “made in Romania”. Producatorii pun doar timbru ucrainean si plimba marfa. Care ar fi rostul acestei tactici? Pai, din aia 10 lei cu care se vinde acum pachetul de tigari, statul ia 8 – 8,5. In acest conditii de ce producatorul n-ar face face jumi-juma cu traficantul ca sa castige 3,5 – 4 lei in loc de 1,5 – 2 lei?

1 COMENTARIU