Da’ de ce?

2
16

Niste domni ne propun de cateva luni sa donam bani pentru a aduce in tara arhiva digitala a postului de radio Europa Libera. Banii sunt necesari pentru transferul de pe banda magnetica pe suport digital a emisiunilor postului de radio, suma necesara fiind de circa 350.000 de dolari.

Motivul, ni se spune, ar fi ca, in acest fel fiecare roman isi va cunoaste mai bine istoria recenta.

Aici vad doua probleme:

1. Cat de corecte sunt datele care au fost furnizate de-a lungul vremii de Europa Libera, avand in vedere ca a fost, de fapt, un post de radio de propaganda finantat de CIA?

2. De ce numai Europa Libera? Mai sunt si alte posturi de radio care au transmis emisiuni in limba romana in cei 50 de ani de comunism.

Si acum, sa dezvoltam ideile:

Un razboi pierdut

România s-a aflat 50 de ani intr-un razboi (neconventional, desigur) cu lumea capitalista. Noi eram comunisti, faceam parte din blocul sovietic (cu unele sincope, dar respectam oficial doctrina comunista), deci eram opusi lumii capitaliste, conduse de SUA.

Razboiul l-am pierdut. Conteaza mai putin faptul ca doream sa-l pierdem, conteaza ca am fost infranti. Acum, noi, cei invinsi, trebuie sa punem ban pe ban si sa aducem in tara cu mare tam-tam, ce? Una din armele inamicului. Pentru ca Europa Libera asta a fost: o arma de propaganda. Sa nu ne imaginam ca oamenii care lucrau acolo erau niste jurnalisti plini de insufletire civica, dornici sa demaste abuzurile unui regim. Poate aveau si asta in sange. Dar nu trebuie uitat ca erau platiti de CIA! Si daca ne uitam in istoria recenta vom vedea ca CIA nu este o organizatie de binefacere.

Ca sa fac o paralela, imaginati-va ca, dupa ce Germania a pierdut WW2, nemtilor li se impune sa stranga bani pentru a aduce in tara arhiva postului de radio Vocea Moscovei. Cum ar fi fost?

Mai exista si alte arhive

2. Europa Libera nu a fost singurul post de radio care a emis in limba romana pe vremea razboiului rece. Au mai fost Vocea Americii, BBC, Radio Moscova, Radio Beijing si o multime de alte posturi ale caror arhive pot furniza informatii interesante despre istoria recenta a Romaniei.

Pentru ca, nu stiu daca stiti, a incerca sa ne aflam istoria dintr-o singura sursa este extrem de periculos. Chiar daca acea sursa este Europa Libera, informatiile trebuie coroborate si verificate cu alte surse.

2 COMENTARII

  1. Ai dreptate. Tin minte ca parintii mei ascultau Vocea Americii si mai putin Europa Libera, dar nu mi-am pus prea multe intrebari la vremea respectiva. E adevarat ca perioada comunista ne-a aruncat foarte aproape de feudalism si ne-a invrajbit, dar istoria asa cum spui si tu, nu se afla dintr-o singura sursa…
    Sa nu uitam ca la Europa Libera au lucrat oameni care si acum sunt pup-in-curisti…de ce nu ar fi fost si atunci la fel de partinitori, mai ale$ ca nu era nimic grati$.

  2. Sint destule motive ca multe din emisiunile Europei Libere sa fie chiar arhivate la Biblioteca Academiei,d-le Razvan…
    Cel putin doua nume le merita cu prisosinta : Monica Lovinescu si Virgil Ierunca…

    Radiourile din Vest ( cu finantare fie din banii bugetului SUA sau Marii Britanii sau Frantei, era doar Razboiul Rece,nu-i asa?) au fost surse de informare si speranta pentru multi romani, generatiile parintilor si bunicilor nostri si fac parte din memoria colectiva a natiunii …

    Indiferent de simpatiile noastre (surprinzator de filo-rusesti si anti-americane ale unora ce poate au uitat cum Armata Rosie a “eliberat” Romania), istoria vorbita a perioadei comuniste trebuie pastrata pentru posteritate…

    In rest,sanatate …

    http://www.gabrielthirtysomethin.blogspot.com/