Ce fel de oameni dorim sa ne mosteneasca?

1
21

Se dezbate problema banilor pentru mame. Daca acum un an am avut parte de aceeasi dezbatere dar cu argumentele inverse din punct de vedere politic, de data asta problema este sucita.

Acum vreun an si ceva, cind PDL a insistat pe ideea unui procent de 85 la suta din venituri, a argumentat ca exista bani si ca e necesar sa se incurajeze natalitatea in rindul clasei de mijloc. Acum, este invers, nu sint bani si trebuie ca toata lumea sa fie solidara, mai ales ca exista tari care nu acorda acest ajutor.

In fond, dezbaterea se invirte in jurul argumentelor si contraargumentelor referitoare teritorialitate. Unii zic ca in SUA nu se acorda, altii vin cu argumentul ca exista tari care dau astfel de ajutoare.

Problema este pusa gresit. Insa nimeni nu este dispus sa recunoasca faptul ca acest ajutor pentru cresterea copilului este acordat din motive oarecum rasiale si de clasa sociala.

La actuala balanta demografica, in citeva sute de ani, pe teritoriul României vor fi majoritar romii. Pentru ca sporul lor demografic este mult mai mare decit in cazul românilor iar decizia de a face sau nu un copil se ia nu punind problema daca exista resurse pentru a-l creste ci cit va avea de cistigat familia de pe urma sa.

Dar nu numai in cazul romilor se pune problema asa; exista si alte categorii sociale care apeleaza la copii ca la o sursa de venituri.

In acest timp, familiile cu venituri medii sau peste medie renunta sau intirzie conceperea unui copil pentru ca isi pun probleme economice: renuntarea la locul de munca pe perioada cresterii copilului poate afecta grav bugetul familiei.

Aici sta toata problema care trebuie rezolvata prin decizie politica: dam o sansa in plus pentru imbunatatirea situatiei demografice a familiilor cu venituri (si educatie) peste medie?