Cum ne-au invatat capitalistii economie

4
22

Din SUA si Anglia, din Franta si Germania, din Italia sau Grecia, dupa 1989 ne-au tot sosit sfaturi si specialisti care sa ne invete cum e cu economia capitalista.

La 20 de ani dupa ce am pus in practica ideile lor, mai de voie, mai de nevoie, economia romaneasca este o gluma buna: nu producem mare lucru in schimb importam masiv pina si fructe si legume pe care altadata le cultivam in mod traditional.

Pentru ca au venit si ne-au invatat ca industria noastra nu este competitiva si trebuie distrusa. Am vindut-o la fier vechi si pe locul fabricilor si uzinelor am inaltat mindre hypermarketuri si Mall-uri in care cumparam bunuri industriale importate.

Au zis ca CAP-urile si IAS-urile nu sint bune; le-am distrus, am impartit pamintul la oameni si acum terenurile stau pirloaga. Importam, in schimb, de la mere si varza pina la morcovi si struguri.

Au venit si ne-au amenintat ca daca nu inchidem minele si nu concediem minerii vom fi pedepsiti; daca nu le vindem rezervele de petrol si gaz, daca nu le dam comunicatiile si energia electrica, va fi rau si nu vom fi primiti in UE. Au vrut bancile si le-au obtinut si au pompat credite cu banii bancilor-mama ca sa avem cu ce cumpara frigiderele si masinile de spalat (pe care nu le mai producem), televizoarele (fabricile noastre le-am dinamitat) sau masinile.

Cit de buni sfatuitori au fost s-a vazut: intreaga lume capitalista este in criza; o criza care a sosit mai tirziu doar pentru ca a fost aminata de transformarea tarilor din Estul Europei in debuseu pentru produsele Vestului.

Ce urmeaza?

4 COMENTARII

  1. Te amagesti daca crezi ca economia Ro e in galeata din cauza vesticilor care ne-ar fi spus sa ne “vindem tara”. Mentalitatea romanilor e singura vinovata. Ceausescu i-a imbogatit pe toti milionarii Romaniei, iar restul au furat si ei pd apucate fara sa construiasca nimic.

    PS Te-ai intrebat vreodata daca ai face fata in economia din Vest in meseria ta folosind cunostintele, mentalitatea si experienta pe care o ai?

  2. Stash: lucrez intr-o meserie care necesita studii superioare, in Vest, si crede-ma ca n-am avut nevoie de nicio experienta suplimentara. Nici de mentalitate schimbata. De altfel, cunosc zeci de cazuri similare, romani ingineri care mucnesc, ca si mine, pe salarii foarte bune, si care s-au adaptat imediat. De altfel, nici nu este complicat sa te adaptezi, pentru ca daca nu faci lucrul asta, risti sa fii eliminat din sistem. Sa devii un cersetor, un paria, un rahat in ploaie. Iar daca in Romanistan cam toata lumea se complace cu statutul de zero barat si eventual, iese in evidenta dupa ce a dat un tun si si-a cumparat cu banii furati o masina bengoasa si vreo doua curve de pamplezir, asa ceva nu poti face in Vest, crede-ma. Munca in Vest nu este dificila, daca ai bun simt si o minima capacitate de adaptare. Problema noastra nu este cum ne comportam in Vest, ci de cum ne comportam acasa. Nu am pomenit popor care sa se cace in mijlocul casei, la el acasa, dar care sa fie capabil a merge imbracat la patru ace si sa fie absolut decent, daca merge prin alte case si este musafir…

  3. Razvan: nu stiu de unde ai scos-o pe asta cu ïntreaga lume capitalista e in criza”. Criza economica nu mai este de un an de zile in cea mai mare parte a lumii capitaliste, si sunt tari precum Brazilia, Canada, Australia, India, al caror PIB este, insumat de cateva zeci de ori mai mare decat al Romanistanului, tari unde nu a fost NICIO criza. Criza este in capul lui Boc si a lui Baselu.”