De vorba cu Doru de la Bacau

0
18

doru

Si-a cistigat celebritatea fara sa o doreasca dupa ce un clip postat pe YouTube pentru rudele de la Cluj a ajuns viral. Zeci de site-uri si bloguri au preluat clipul iar Antena 2 l-a luat la misto. Suparat pe aceasta faza, Dorul de la Bacau a decis sa continue videoclipurile si a creat un canal propriu pe YouTube, unde a postat videoclipuri in care a abordat problemele politice si sociale ale României. In scurt timp, canalul sau – jeandementon – a devenit arhicunoscut. Dupa doua saptamini de celebritate virtuala, Doru s-a confruntat, insa, cu celalata extrema: clipurile sale erau copiate de internauti care au creat site-uri speciale pentru a le exploata comercial. Asa ca a decis sa stearga clipurile si canalul de pe YouTube. Acum se gindeste sa reia “filmarile”.

De la extaz la agonie

“A fost o experienta unica” – povesteste pentru Ziarul de Bacau Doru. “Mii de fani mi-au scris si m-au incurajat. “Doru de la Bacau” crede ca a reusit sa schimbe parerea spectatorilor sai, parere formata dupa primul clip, cel in care-si prezenta apartamentul din Bacau. Insa, spune el, dupa momentul de extaz, a urmat cel de agonie, cind si-a dat seama ca exista numerosi profitori care i-au folosit clipurile.
“Eu nu sint o persoana care sa-mi vind clipurile sau imaginea, nu pentru ca as avea prea multi bani, dar nimic in lumea asta nu ma poate supara decit profitorii si aici fac aluzie la zecile de persoane care m-au ofensat utilizandu-mi clipurile fara voia mea pentru a scoate profit. Acest fapt a stat la baza deciziei mele de inchidere a contului si de a nu mai publica niciodata ceva in legatura cu episodul “Doru de la Bacau”. Nimeni, dupa ce a publicat si profitat de pe urma clipurilor, fie financiar, fie ca rating, nu a avut macar bunul simt sa-mi zica “Uite ia si tu o ciocolata si da-o mamei tale care abia a iesit de la cardiologie dupa un preinfarct si care traieste dintr-o pensie de 512 lei din care ii va fi luat 15% in curind, pentru ca am facut si rating si bani de pe drama voastra. Cu astfel de oameni niciodata nu vreau sa mai am de-a face.

Peste 300.000 de accesari

La inchiderea contului de pe YouTube, clipurile totalizau 112.000 de accesari. Pe celelalte conturi pe care au fost copiate clipurile au fost peste 200.000 de accesari. Asta ca sa nu mai punem la socoteala celelalte site-uri pe care au fost preluate videoclipurile – 220.ro sau Trilulilu.ro, bloguri sau site-uri de stiri. “Messengerul meu contorizeaza azi 234 de prieteni” – spune Doru.

Cum este Doru

“Sint o persoana extrem de sociabila, prietenoasa. Imi dau si haina de pe mine pentru o cauza insa cum se spune, ”nu arunca margaritarele in fata porcilor a doua oara caci din nou vor calca peste ele”. Doru a calatorit mult, a trecut prin peste 60 de tari si crede ca experienta sa poate fi utila. Era sa moara in Revolutie, la Cluj, pe vremea cind era la liceu. “Sint si voi ramine un fervent aparator al reintregirii neamului. Consider ca România a scapat de o pacoste comunista si a dat peste alta, cea a globalizarii, mult mai periculoasa, care-i distruge toate valorile”.

– Cum a inceput “Doru de la Bacau”?

Am realizat un clip destinat neamurilor de la Cluj si l-am postat pe YouTube cu intentia sa le dau posibilitatea sa o vada pe mama mea si drama pe care o traieste. Clipul a fost realizat intr-o maniera tragi-comica, ceea ce a determinat Antena 2 sa faca “bascalie” de “Doru de la Bacau cu mamica” in emisiunea “Rai da’ Buni” din 10 mai. Nu mi-au cerut acordul si pentru ca au profitat de ambiguitatea YouTube, mi-au afectat imaginea iar eu a trebuit sa inventez un plan de refacere cu un scenariu jumatate realist (expunerea pe net a unor probleme autentice si grave cum ar fi problema Moldovei, haosul social al democratiei actuale etc) si jumatate fictiv (spionaj) cu intentia de a-mi atrage cit mai multi privitori.

– Exista un fenomen “Doru de la Bacau”?

As fi dorit ca acest fenomen, daca el poate fi numit astfel, sa nu se fi creat niciodata pentru ca mie personal nu-mi aduce nimic demn de a fi mindru. Totusi, unele din ideile expuse prin intermediul personajului “Doru de la Bacau” ar putea sa dea nastere unui altfel de fenomen, cel al desteptarii nationale, readucerea unor valori uitate de societatea româneasca de azi cum ar fi moralitatea, patriotismul, reintregirea nationala, eliminarea discordiilor, a arivismului, a egoismului.