Sistemul medical romanesc? Nu l-ati vazut pe cel britanic…

  7
  26

  Primul șoc e că-ți răspunde o voce stinsă, deja plictisită și te întrebi “cum naiba am sunat în țară?!”, dar te dezmeticești și realizezi că persoana, care-ti pare dureros de familiară, nu-ți vorbește în limba ta maternă. Ok… i called at the right number …

  Citici aici peripetiile unei paciente romane in sistemul medical britanic.

  7 COMENTARII

  1. Apropo de asta dl B, sa vezi sistemul farmaceutic:
   ma duc 12.07.2010(ieri) la farmacie(Clinica Palade-mai putin conteaza farmacia ca nume ci personalul care deserveste acolo) cu o reteta pt reflux gastro-esofagian pentru bb-ul meu:mmedicamente- Nexium si Debridat.
   Farmacista imi da Nisemil(sau ceva de genul asta in loc de nexium) si Debridat.
   O intreb daca e Nexium -imi raspunde afirmativ-imi zic ok in sinea mea, e posibil ca produsul sa fie sub un alt nume dar substanta activa la baza sa fie cea de nexium.
   Cind ajung acasa dau o cautare pe Google despre nimesil-vezi aici-
   http://www.sfatmedical.ro/Dictionar_medicamente/NIMESIL_granule_pentru_suspensie_orala- si ce sa vezi: contraindicatii- la copii sub 12 ani-acest produs este un antiinflamator.
   Se stie ca un astfel de medicament ataca stomacul.
   Iti dai seama ca iau foc si eu si tasu’ si mergem inapoi la farmacia in cauza cerind condica de reclamatii si sa ne dea lamuriri asupra produsului pe care ni l-a dat si care ne putea omori copilul!
   Raspuns din partea farmacistei in cauza- Dana Talmaciu(sau ceva de genul asta): “credeti-ma ca n-a fost cu intentie,eram obosita, nu am vrut!” O idioata de asta iti omoara copilul, ce s-ar fi intimplat daca nu citeam prospectul sau nu aveam net! Deci de multe ori nu medicii sint vinovati ci niste don’soare din astea care vind in farmacii ca la piata- “am gresit era ceapa stricata va dau alta”! Imi pare rau ca pina acum am folosit serviciile acestei farmacii,care sincer pina acum nu m-a nemultumit niciodata in ultimii 5 ani. Dar asta e si un exemplu cum iti poate distruge afacerea de o viata o timpita de angajata. Mersi de gazduirea pe blogul tau a acestui mesaj!Poate te inspira la un editorial.

  2. Pai ei au sistem medical pe când noi nu! De aia la noi e posibil orice, adică DOAR sa ajungi la medic, ca serviciile medicale… sunt cum sunt! Muritorului de rând ii este forte greu sa evalueze un sistem medical cu adevărat! Daca personajul nostru chiar se simțea rău ajungea la urgente… Romanul care e învățat sa aibă o relație directa cu un medic nu prea înțelege ideea de sistem medical, se simte nesigur și anguasat într-un sistem unde este pacientul clinicii, al spitalului și nu al unui doctor anume! Sigur ca pe termen scurt para mai accesibil “sistemul” nostru dar pe termen lung un sistem medical adevărat cum au cei din occident e mai performant (în ceea ce privesc supraviețuirile la anumite boli cronice, cancere… pe când la noi nici nu se știe ce boli avem, ce trebuie făcut, ce strategie abordam…).