Hai la masaj gratis, neamule!

2
29

De vreo cateva zile, la parterul unui bloc de pe Bulevardul Unirii din Bacau, zeci de bantranei stau cuminti la coada. Deasupra lor, pe un afis se vede cuvantul GRATUIT scris cu litere mari-mari. Mai micut se vede scris “CERAGEM”, o firma despre care s-a mai scris in presa locala si centrala si care ofera masaj cu pietre de jad incalzite. Masajul este gratuit, cine doreste poate cumparata masinile care fac masaj contra sumei de vreo mie de euro.

Si un articol din Ziarul de Bacau, de prin 2007:

Tratamente miraculoase gratuite isterizeaza bacauanii

Vindecari miraculoase, aparate “revolutionare” care alunga prin minune durerile de spate, tehnici medicale asiatice, termo-masaj cu sfere de jad. Conceptul a produs isterie in rindul bacauanilor din septembrie, cind, in cartierul Nord, s-a deschis centrul Ceragem, unde oamenii au auzit ca un aparat-minune adus din Coreea de Sud trateaza tot felul de boli.

Vestea s-a raspindit repede, din gura in gura, pina in celalalt capat al Bacaului. Desi nu prea inteleg in ce consta tratamentul, sute de bacauani se trezesc, zi de zi, cu noaptea in cap, si asteapta ore intregi in fata centrului. Marea lor majoritate sint pensionari.

Masaj gratuit, tehnica de marketing

Ceragem Global Network este o corporatie extinsa in peste 50 de tari care comercializeaza aparate de termo-masaj portabile ce combina efectele de presopunctura si caldura generata de radiatii infrarosii si emisa prin sfere de jad.

Strategia de marketing o reprezinta demonstratiile gratuite, organizate, de fapt, pentru a-i convinge pe oameni sa cumpere aparatul-minune sau macar sa promoveze la rindul lor conceptul.

“Conceptul nostru este promovarea continua a aparatului si folosirea lui de catre oameni, fara sa percepem bani, spune Dorin Badelita, directorul centrului din Bacau. Aparatul este unul de intretinere personala, de termo-masaj. Oamenii se aseaza pe o platforma incalzita care are prevazute noua sfere de jad in forma de degete. Noi nu promitem miracole. Aparatul nu face decit sa puna organismul in ordine. Actioneaza asupra autoinsanatosirii, regleaza functiile organismului.”

Badelita recunoaste ca parerile medicilor vizavi de aparatul-minune sint impartite. “Unii isi trimit mereu pacientii la noi, altii spun ca facem teste pe oameni”, spune, senin, seful centrului. Acesta ne mai dezvaluie ca un aparat costa 980 de euro, iar garantia e de doi ani.

Centrul nu e autorizat sanitar

“Sint tot felul de isterii si vrajitorii, insa, dupa ce trec pe acolo, oamenii vin tot la spital sa se vindece”, spune dr. Eugenia Stresina, medic primar la Laboratorul Recuperare, Medicina Fizica, Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Ministerul Sanatatii Publice atrage atentia ca centrele de termomasaj Ceragem nu sint autorizate sanitar, iar metodele folosite nu sint certificate.

Directorul centrului contraataca si sustine ca nici nu are nevoie de autorizatie sanitara sau de certificat pentru aparate. “Aparatele nu sint medicale, ci de intretinere personala. Nu avem nevoie de autorizatii sau de certificat de la Ministerul Sanatatii. A mai fost un scandal si la Piatra Neamt, au vrut sa ne inchida, dar s-au linistit”, spune Dorin Badelita.

Catalina Chifu
Ziarul de Bacau

2 COMENTARII