Cele cinci faze ale crizei

2
22

Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane a facut ceea ce ar fi trebuit sa faca de mult Executivul: a studiat cu atentie criza si a ajuns la concluzii deloc surprinzatoare dupa parerea mea dar care vor fi cu greu inghitite de politicienii de la Putere, prea ocupati sa-si impuna propria viziune asupra situatiei.

Raportul in cauza concluzioneaza ca principala problema a Romaniei este faptul ca este blocata in incapacitatea de a gasi o solutie si de a o implementa. Semnatarii raportului ajung la concluzia ca nu este vorba de o singura criza ci de un complex de crize interconectate: o criza fiscal-bugetara, una economica, o criza politica, o criza morala si una de cunoastere.

In raport se identifica cinci etape prin care a trecut Romania in diagnosticarea crizei.

Prima faza, in 2008, a fost de negare: criza nu ne va atinge iar daca ne va afecta putin, nu vor fi probleme. A doua faza, dupa ce clasa politica s-a convins ca am fost afectati de criza, a fost etapa in care am stabilit ca totul este cauzat de criza mondiala; odata trecuta aceasta, ne vom reveni.

Cand s-a vazut ca nu ne revenim dupa ce a trecut criza mondiala, politicienii au dat un nou diagnostic: suntem in criza din cauza bugetului: cheltuielile prea mari ale statului sufoca economia.

A patra etapa elimina partial diagnosticul de criza bugetara si da vina mai mult pe o criza financiara: ne trebuie imprumuturi nu pentru a echilibra bugetul ci pentru a echilibra financiar tara.

In fine, a cincea etapa in diagnosticarea crizei este identificarea unei crize structurale: starea economiei este data nu de deficitul financiar-bugetar, ci de structura sa. Economia nationala a pierdut pozitii strategice, s-au inchis capacitati de productie, s-au pierdut locuri de munca, deci au scazut veniturile la buget.

Cam la asta s-au priceput politicienii si economistii prinsi in sfera politicii. Gasiti mai multe si interesante lucruri in raportul pe care-l puteti descarca de aici .

2 COMENTARII

  1. Problema, in cazul nostru, este de competenta, coroborata cu hotia tipica romanului. Am descoperit, insa, ca nu numai noi suntem pramatii, sau mai corect spus nu numai noi suntem condusi de pramatii. Ia luati de priviti un film care a primit Oscarul anul aista… se numeste INSIDE JOB si o gasiti lesne pe torente. Ca sa vedeti cum e in democratie. Eu, unul, dupa o atenta analiza, am ajuns la concluzia ca pe vremuri eram calariti de rusi, iar acum am ajuns sa ne mulga americanii. Nu ca n-am meritra… la o adica, este o lege simpla care spune ca prostii muncesc iar desteptii se distreaza. Treaba este ca in mod ciudat, unele state fost-comuniste au fost iertate, adicatelea pur si simplu nu au trecut prin criza, si nu cred sa fie vorba despre cine stie ce chestii economice pe care le aveau implementate de ani de zile, si uite-asa au trecut fara nicio problema de crashul american. Eu zic ca este altceva la mijloc. Prea se intampla toate tampeniile cu noi, ba singura tara unde comunismul a cazut dupa ce ne-am omorat intre noi precum chiorii, ba singura tara unde dupa douazeci de ani de capitalism, cand mergi pe la tara zici ca te-ai intors in evul mediu, ba cea mai lovita de criza… in fine, ceva este foarte ciudat. Nu credeti, baieti, asa, orientativ, comparativ cu ce vedeti in Europa de Vest, nu credeti ca la noi este absolut jenant de nashpa ? Nu vi se pare ca traim de parc-am fi sub ocupatie straina ? Ca e ca si cum astia de sus, indiferent ce culoare politica au, ar fi, de fapt, o armata de ocupatie ?