Reforma a reusit, pacientii sunt reci!

De cati ani ne chinuim sa facem reforma in Sanatate? Cam de vreo 20. Si singurele rezultate sunt ca romanii sunt tot mai bolnavi si mor tot mai usor.

Pentru ca singurul lucru pe care l-au urmarit, de fapt, toate reformele a fost taierea costurilor. Toate guvernele au cautat nu sa caute cai prin care sa eficientizeze actul medical, ci ca acel act medica, bun-rau, nu conteaza, sa fie cat mai ieftin.

Si reteta s-a copiat si in alte sectoare: in invatamant, in cultura, in administratie.

Pentru ca nici un guvern nu a urmarit cu adevarat eficientizarea sectorului bugetar, ci ca acesta sa consume cat mai putini bani. Pentru ca s-a preferat sa se ajusteze cheltuieleile la nivelul veniturilor in loc sa se caute cresterea veniturilor la nivelul cheltuielilor necesare.

Si pentru ca alta viziune n-a fost decat aplicarea de cresteri de taxe si impozite, s-a dus naibii orice speranta de realansare economica.

Iar rezultatul se vede azi cu ochiul liber. In invatamat, unde suntem campioni, nu la olimpici, ci la analfabeti cu diploma, in administratie unde coruptia este incurajata de salariile extrem de mici, in sanatate, unde oamenii au ajuns sa moara la portile inchise ale spitalelor desfiintate.

Sa traiti muriti bine!

11 COMENTARII

 1. Eu le-am sugerat celor de la Ziarul de Bacau sa faca un zoom pe chipul fetitei moarte pt ca nu se vede destul de clar (nu mi-au publicat comentariul; probabil l-au luat ad literam si nu au inteles ca era o ironie amara). Dincolo de ironie, insa, consider ca se putea prezenta cazul si fara poze cu sicriul in prim plan.

 2. Razvan – nimeni nu zice sa ascundem gunoiul sub pres, din contra va felicit pe voi cei de la ZB ca ati scris despre acest caz, dar ramin la parerea ca pentru oricine e dureros sa vezi o fotografie cu un copil in sicriu.
  E foarte adevarat ca are un impact foarte mare o astfel de poza, dar este prea dureros cind te gindesti ca acel suflet nevinovat apare asa in public.

 3. Parintii copilului au fost de acord cu publicarea fotografiei si chiar au insistat pentru aceasta, pentru ca au zis ca acest caz trebuie mediatizat pentru ca sa nu mai exista si un al doilea copil care sa moara.

  Insa e ciudat ca va deranjeaza atat de mult o fotografie, dar de ceea ce se intampla cu sistemul de Sanatate nu spuneti nimic; va declarati scandalizati de o poza care este, de fapt, efectul, dar nu va pasa de cauza: colapsul sistemului.

 4. Colapsul sistemului sanitar se datoreaza in cea mai mare parte celor ce conduc tara asta si in special ministerul sanatatii.
  De ce sa ne mai miram ca se desfinteaza pe capete in spitale in aproape toate judetele, mai putin in Harghita si Covasna?
  De ce sa ne mai miram ca medicii buni pleaca din tara, se duc si ii trateaza pe nemti, francezi etc.?
  De ce ne miram ca toti (angajati sau angajatori) contribuim cu sume imense la asigurarile de sanatate, iar cind ajungi cu copilul la spital la urgente primesti reteta necompensata (de gratuita nici nu poate fi vorba)
  Asta e ceea ce am ales noi cu totii la toate alegerile din trecut.
  Din nefericire nu profesionistii conduc, sanatatea e condusa tot de politic si nici un sacrificiu nu e prea mare doar sa-si pastreze ei majoritatea si astfel ciolanul sa ramana neatins.
  Mi-e o atit de mare lehamite de aceste sistem, dar ce pot face cind aud pe unii care in disuctii private inca mai pot sa-i sustina pe cei de la putere?
  Deci in concluzie banuiesc ca si in 2012 vor fi tot ei sau tot ca ei, asa ca …

  Acum e santatea in mijlocul discutiilor, dar in curind prevad ca vor distruge de tot si sistemul de invatamant, cit a mai ramas din el.

 5. De unde ati dedus ca nu ne pasa de cauza? Ne-am exprimat doar indignarea fata de publicarea unei fotografii (necenzurate in niciun fel) cu cadavrul unui copil intr-un sicriu. Nu inseamna nici pe departe ca ignoram marea “reforma” din sanatate. De ce nu publicati poze cu cadavrele tuturor victimelor acestui sistem bolnav?