Despre vacanta de Paste si amplasarea ei in continuumul spatiu-timp

4
34

Pe vremea lui Ceausescu, oficialii din Ministerul Invatamantului faceau manevre disperate ca vacanta de primavara, de doua saptamani, sa nu coincida, cumva, cu Pastele catolic sau ortodox. De cele mai multe ori le reusea calculul. Pentru ca asa erau timpurile, religia trebuia descurajata, inclusiv prin astfel de manevre care ar fi impiedicat elevii sa mearga la biserica sau sa participe la traditionalele intruniri familiale de Paste.

In zilele noastre avem, teoretic, o vacanta de Paste pentru elevi. Numai ca, nu stiu cum se face, dar cei din Ministerul Educatiei nu sunt in stare sa socoteasca in mod corect cum cade Pastele. Anul acesta, desi atat ortodocsii cat si catolicii sarbatoresc Pastele simultan, vacanta de Paste este cu o saptamana inainte de Sarbatori.

Printr-o minune pe care nu mi-o explic – probabil vreo ruda are un copil care vrea sa mai stea o zi acasa – ministrul a dat un ordin prin care se prelungeste aceasta vacanta cu o zi. Da, iar motivatia este absolut halucinanta: Pastele cade in aceeasi perioada si la catolici si la ortodocsi si, in saptamana de dinainte de Paste, multi elevi au fost la olimpiade…

O explicatie mai tampita putea fi gasita, recunosc. Totusi, si asta e destul de dusa cu pluta.

Asadar, ca sa recapitulam, de ce nu ia onor ministerul niste ajutoare din departamentele de Culte si sa socoteasca bine cam pe cand o sa cada Pastele in fiecare an si atunci sa puna vacanta de Paste?

Desigur, e posibil ca in unii ani catolicii si ortodocsii sa nu sarbatoreasca in acelasi interval si sa fie o diferenta de cateva saptmani. Atunci se pot aplica alte reguli, dar in anii in care sarbatorile pascale coincid, de ce punem vacanta de Paste inaintea Pastelui?

4 COMENTARII

  1. Daca am inteles bine, ‘neavoastra va plangeti ca vacanta elevilor e in Saptamâna Mare si ca elevii au 11 zile (sambata-marti ) libere. Daca vacanta ar fi fost in saptamana de dupa Paste, elevii ar fi avut 8 zile (sambata-duminica) libere. 1-0 pentru Minister
    In plus toate traditiile pascale au loc in acest interval temporal: Saptamâna Mare. Stupid ar fi sa se ceara prezenta la scoala in Vinerea Mare dupa o noapte [presupus] petrecuta de elevi prin genunchi in biserica. 2-0 pentru Minister

  2. Domnu’ Song, mneavoastra aveti o logica de fier beton. Ziceti ca daca e pusa asa, vacanta e mai lunga si daca ar fi in saptamana cu Pastele, ar fi mai scurta… N-am ce zice, frumoasa logica. Si cine zice ca nu se poate lungi cu inca vreo cateva zile vacanta daca e in saptamana cu Pastele?

    Dumneavoastra aduceti argumente doar ca sa va aflati in treaba. De exemplu, inainte de razboi, vacanta elevilor de Paste cuprindea in intervalul in care era fixata si sarbatorile pascale.

    Dupa logica domniei voastre, vacanta trebuie luata atunci cand nu se sarbatoreste nimic. Pai sa punem vacanta pe toata perioada postului, ca sa nu cumva sa chinuim elevii trimitandu-i la scoala hraniti doar cu stevie si urzici; deasemenea, Craciunul ar fi bine sa-l scoatem din vacanta si sa chemam elevii la scoala ca nu cumva sa iesim din hotarele logicii dvs. !

  3. Problema e ca s-a schimbat structura anului scolar. S-a pus acea vacanta dintre semestre prin februarie si nu pot ei dea 2 saptamani in vacanta de Paste. De altfel, am impresia ca prin anii 90 prindeam Pastele numai in vacanta, dar pe-atunci erau trimestre. Apoi, cand era structura veche, adica incheierea semestrului 1 in decembrie, tot in vacanta il prindeam.