Cat producem?

7
47

Judetul Bacau ocupa locul 12 pe tara dupa valoarea PIB-ului. Candva ocupa locul 8, acum am mai cazut cateva locuri.

Cu toate astea, desi este al doilea judet pe Moldova, dupa Iasi, primeste mai putini bani de la Guvern decat Suceava sau Neamt.

Datele sunt de aici.

7 COMENTARII

 1. Dar ce ar fi relevant? Asa, ca discutie argumentata… Cu ce ofera mai multe informatii o statistica pe cap de locuitor? Eu am zis ca Nemtul sau Suceava primesc mai multi bani de la Guvern pe cap de locuitor? Nu.
  Asta e PIB-ul pe care-l producem. Adica valoarea avutiei care se produce in fiecare judet. Ar putea fi mai mare, daca firmele care au puncte de lucru in Bacau nu si-ar declara veniturile la sediul social din Bucuresti. Dar nu mai mic.

 2. @Bibire: (1) Nu e relevant din punct de vedere matematic/statistic. Sau mai bine zis nu e relevant pentru mine: ma intereseaza mai mult venitul pe cap de locuitor (care e mai relevant pentru puterea de cumparare al unui individ) decat cat produce “nu-stiu-ce-organizare-administrativa”, in cazul de fata un judet.

  (2) In Romania impartirea administrativ teritoriala pe judete e destul de artificial facuta. Tara noastra are doua probleme: e un stat relativ tanar iar impartirea admininistrativa s-a facut cam din pix cu harta in fata! Multe resedinte de judet nu indeplinesc standardele minime unui oras-resedinta de judet. A doua problema e ca cel putin in afara arcului carpatic (sau in special aici) nu exista o traditie a targurilor/asezarilor urbane, fiind o zona preponderent rurala. Sigur ca lucrurile au mai evoluat de la Cuza incoace dar repet: Romania e un stat tanar, lucrurile nu s-au asezat inca. Prin comparatie Franta este impartita teritorial de pe vremea lui Napoleon (1790): Departamente in jurul unor orase mai insemnate, iar cateva departamente constituiau o Regiune. Departamentele au fost gandite astfel incat din cel mai indepartat punct al sau sa se ajunga calare pana in centrul administrativ in nu mai mult de o zi.

 3. @Mihai: putin imi pasa ca tu iti doresti sa afli alte cifre. In ceea ce am spus (Bacaul produce mult comparativ cu celelalte judete din regiune dar primeste de la Guvern mult mai putin pentru ca Suceava si Neamtul au concuderi portocalii) nu are relevanta PIB-ul pe locuitor.

  Cum, dealtfel, putin ma intereseaza ca nu-ti convine impartiurea administrativ-teritoriala. In moemntul de fata acestea sunt datele cu care operam. Si datele spun ca Bacaul este net dezavantajat din motive politice.

  Faptul ca pe tine te intereseaza alte date e foarte putin relevant in cazul de fata.